Licitatia pentru ntretinerea drumurilor nationale, sub troiene de contestatii

inzapezireJudetul Vaslui are toate sansele s intre n iarn fr un contract de deszpezire pentru drumurile nationale. n acest moment, cele dou firme care au participat la licitatia public se lupt ntre ele cu tot felul de contestatii. Dup ce firma de pe locul al doilea a depus plngere, acum, a venit rndul firmei cstigtoare s fac o ntmpinare la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor. Cum termenul pentru solutionarea unei contestatii este de 20 de zile, amnarea stabilirii unui cstigtor se poate prelungi la nesfrsit. Eventual, pn la sfrsitul iernii…

Primii fulgi de zpad prind judetul Vaslui fr un acord cadru de intretinere curent pe timp de iarn a drumurilor nationale. Practic, de peste 40 de zile, licitatia pentru lucrrile de deszpezire pentru perioada 2016 – 2020 este blocat, din cauza contestatiilor repetate formulate de firmele participante. Initial, acordul cadru a fost castigat de o firm din Onesti, care a prezentat un pret mai mic, dar firma de pe locul al doilea a contestat licitatia. De la data respectiv, Directia Regional de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi, care are in subordine si drumurile nationale din judetul Vaslui, a asteptat un rspuns de la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Problema este c, dup inregistrarea primei contestatii, si firma clasat pe primul loc a formulat o intampinare la CNSC. Pentru c orice contestatie are un termen de 20 de zile pentru solutionare, joac de-a contestatiile dintre cei doi operatori economici are toate sansele s lase judetul Vaslui descoperit in aceast iarn. Noi am solicitat informatii de la CNSC, pentru a vedea care este situatia. Se iau in considerare 20 de zile de la ultima plangere. Cele dou firme fac intampinri peste intampinri, si rspunsul se poate prelungi la nesfarsit. Asa, riscm s ajungem in primvar. Nu avem ce face, sunt proceduri legale. Judetele Vaslui si Galati, care nu au un incheiat un contract de intretinere pentru drumurile nationale, au fost date aceluiasi complet de judecat. O s facem inc o adres la Consiliu (CNSC, n.r.), pentru c au trecut 40 de zile de cand asteptm, iar iarna vine, a spus Mugurel Laicu, directorul DRDP Iasi.

Plan de urgenta

n cazul in care judetul Vaslui nu va avea parafat un contract de deszpezire pentru drumurile nationale, exist un plan de avarie. Pentru prima dat, in contractele multianuale incheiate de celelalte judete din zona Moldovei este prevzut posibilitatea deplasrii utilajelor de deszpezire dintr-un judet in altul. Astfel, dac va veni ninsoarea si in judetul Vaslui va fi nevoie de interventia utilajelor speciale pentru deszpezire, se va apela la fortele mecanizate din judetele vecine, chiar si din Botosani. Si in ceea ce priveste organizarea licitatiei publice exist mai multe variante. n cazul in care contestatiile vor fi acceptate, procedura de licitatie va fi reluat. Vom face o licitatie pentru intretinerea drumurilor pe timp de iarn pentru o perioad mai scurt, intre dou si sase luni. n paralel, vom merge si pe licitatia multianual pe patru ani. ntr-o astfel de situatie, atunci cand serviciile de intretinere aferente perioadei mai scurte vor inceta, se va trece apoi pe acordul multianual, declara recent Mugurel Laicu. Demn de remarcat este faptul c DRDP Iasi a reziliat contractele celor dou firme care au participat la licitatie, deoarece niciuna nu indeplinea conditiile solicitate. Reamintim c la inceputul acest ei luni, in cadrul unei conferinte de pres, Isabel Bogdan, prefectul judetului Vaslui, a dat asigurri c pregtirile pentru sezonul rece 2016 – 2017 sunt in grafic. Referindu-se la situatia drumurilor nationale, prefectul a spus c sunt contractate 15 utilaje de deszpezire si este in curs procedura de achizitia in vederea inchirierii a inc 45 de utilaje. n cadrul aceleiasi conferinte de pres, prefectul a dat asigurri c, pan la data de 10 noiembrie, va exista un termen final de realizare a licitatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.