Proiectele europene au devenit o sperietoare

La trei ani de la debutul exercitiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, oamenii de afaceri vasluieni sunt ngroziti de… proiectele europene! Pe lng ghidurile ntortocheate, ntreprinztorii sunt debusolati de lipsa de implicare a bncilor n asigurarea cofinantrilor. n prezent, multe fonduri europene sunt blocate din cauz c primriile si patronatul nu au bani pentru cofinantare.

Oamenii de afaceri din judetul Vaslui mai trag inc un semn de alarm in ceea ce priveste dezastrul de pe piata fondurilor europene. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, a spus c intreprinztorii sunt foarte rezervati din mai multe puncte de vedere cu privire la capacitatea de atragere a fondurilor europene. Pe de o parte, oamenii de afaceri sunt sceptici fat de procedurile de derulare a proiectelor europene, iar pe de alt parte sunt speriati de modul in care se fac pltile pe proiect. Vorbim de o slab implicare a bncilor in sustinerea prtii de cofinantare pentru proiectele europene, atitudine care este o meteahn mai veche. Institutiile financiare nu sunt armonizate cu indicatiile date de autoritti si nici cu semnalele venite dinspre mediul de afaceri, a spus Ionel Constantin.

Agricultura si infrastructura asteapta investitii

n acest moment, la nivel national, se vorbeste de o absorbtie a fondurilor europene care este de numai 0,18%. Dac in cazul altor state, cum ar fi Portugalia, Spania, Polonia, avem de-a face cu exemple pozitive, in Romania sau ratat oportunitti financiare semnificative, care ar fi adus mari beneficii economiei. Este vorba de 8 – 9 miliarde de euro care au fost pierdute, din cauza lipsei unei strategii coerente pe aceste directii de dezvoltare. La noi, in judet, fondurile europene pot fi utilizate in agricultur (cultura mare, zootehnie, masini si utilaje agricole etc.). n ceea ce priveste drumurile, noi suntem sub pmant, la doi kilometri! Circa 60% din drumuri mai sunt inc din piatr si pmant, iar foarte multe localitti nu au sisteme de alimentare cu ap si canalizri. Sunt strzi chiar si in municipii care nu detin toate utilittile. Acum, o parte din fondurile europene sunt blocate, deoarece oamenii de afaceri si primriile nu au partea de cofinantare, a mai spus Ionel Constantin.

Proiecte greu de accesat

Tot in cursul acestui an, Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a ntreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui, preciza c actualele ghiduri sunt extrem de complicate. Sunt cele mai proaste ghiduri ale solicitantului de cand Romania a avut acces la fondurile de preaderare, in urm cu peste 15 ani. Aceste ghiduri ii debusoleaz pe cei care vor s acceseze fonduri europene. Acum, cel mai greu este s implementezi un proiect european. Agentii economici care ar avea curaj s acceseze fonduri europene sunt in situatia de a renunta. Totul este intr-o ceat cumplit, este o dezordine cumplit!, a spus Ovidiu Copacinschi. n opinia patronatului, pentru deblocarea actualei situatii este nevoie de voint, de o decizie politic ferm care s vizeze reindustrializarea trii. Au trecut deja trei ani din exercitiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, mai sunt doar patru ani. Cand s se mai intocmeasc proiecte, s se aprobe si s se implementeze respectivele investitii?! Este nevoie de o decizie politic, pentru a pune la dispozitia firmelor fondurile europene, a explicat Copacinschi. n prezent, Consiliul Judetean Vaslui are in lucru 10 proiecte pe finantare european nerambursabil. Valoarea investitiilor preconizate se ridic la peste 300 milioane de euro, iar odat cu deschiderea liniilor de finantare vor fi depuse si proiectele la care se lucreaz in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.