Rezultatele anchetei DSP – DSVSA Vaslui n cazul celor 25 de copii din satul Rotari, comuna Puiesti, internati n spital cu toxiinfectie alimentar a evidentiat faptul c sursa infectiei a fost sursa de ap nepotabil si necatagrafiat, inexistenta produselor de igien personal (spun lichid, prosop de unic folosint), conditiile precare de igien la prepararea si servirea alimentelor, precum si ntreruperea lantului frigorific din momentul achizitionrii, transportului si depozitrii alimentelor pn la momentul consumului.
Urmare a finalizrii anchetei comune efectuate de DSP si DSVSA Vaslui referitoare la toxiinfectia alimentar in urma creia 25 de copii cu varste cuprinse intre sase si zece ani, de la Scoala gimnazial cu clasele I-IV din satul Rotari, comuna Puiesti, au fost internati in sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgent Vaslui (7 copii) si a Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman Barlad (18 copii), DSVSA a prezentat concluziile. Astfel, toti cei 25 de copii care au manifestat semne moderate de boal sunt externati si in stare bun de sntate. n urma anchetei epidemiologice din produsele cu care au fost serviti copiii (pulpe de pui, kaizer din pulp, sunc presat, salam, msline, rosii, prjitur midi Tiramisu, suc cu arom de coca cola si suc cu arom de portocale) s-au identificat la fata locului si s-au recoltat probe din pulpa de pui pregtit la grtar, salam, sunc presat, rosii tiate, suc cu arom de portocale si ap din rezervorul cu apa folosit la splarea mainilor. n afar de sucul cu arom de portocale, in toate celelalte produse s-au identificat E. coli enterobateriaceae si bacterii coliforme. Aceeasi germeni s-au izolat si din probele biologice (materii fecale si lichid de vrstur) recoltate de la consumatori. Din produsele identificate in reteaua comercial din care s-a fcut aprovizionarea, in perioada 30 – 31 mai, s-au identificat si analizat in vederea stabilirii criteriilor de sigurant alimentar urmtoarele produse: salam, prjitur Tiramisu, rosii, suc cu arom de portocale si suc cu arom de coca cola, care au avut rezultate corespunztoare la analizele microbiologice. n urma coroborrii rezultatelor obtinute in urma anchetei epidemiologice, a analizelor pe alimente si a probelor biologice recoltate de la copii, a rezultat c sursa infectiei a fost sursa de ap nepotabil si necatagrafiat, inexistenta produselor de igien personal (spun lichid, prosop de unic folosint), conditiile precare de igien la prepararea si servirea alimentelor, precum si intreruperea lantului frigorific din momentul achizitionrii (coroborat cu temperaturile ambientale foarte ridicate din acele zile), transportului si depozitrii alimentelor pan la momentul consumului.