Probabil c orice printe care decide s-si trimit copilul s urmeze studii superioare si pune ntrebarea, fireasc de altfel: La ce bun?! Vom ncerca, mai jos, s v oferim rspunsuri la aceast ntrebare, prin prisma parteneriatelor pe care fiecare facultate din cadrul Universittii Dunrea de Jos din Galati le are cu mediul socio-economic din Galati si din regiunea de sud-est a Romniei.
Facultatea de Inginerie a dezvoltat acorduri de parteneriat care vizeaz att pregtirea profesional a studentilor, ct si cresterea transferului tehnologic prin intermediul unor contracte de cercetare stiintific aplicativ. Dintre colaboratorii Faculttii de Inginerie amintim Arcelor Mittal Galati, S.C. RULMENTI S.A. Brlad, Dacia Renault Pitesti si AEROSTAR S.A. Bacu, ale cror oferte sunt deosebit de stimulative si utile.
Facultatea de Arhitectur Naval detine si dezvolt acorduri de parteneriat cu toate santierele navale din Romnia, dar si cu puternice societti de proiectare-cercetare. Aceste parteneriate prevd contracte de cercetare aplicativ, colaborri, burse, ct si internship-uri. Toate acestea asigur o rat a angajrii de aproape 100% a absolventilor chiar n domeniile ingineriei navale, cercetare-proiectare, administratie n domeniul naval.
Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor desfsoar programe educationale si de cercetare de top la nivel national. Facultatea colaboreaz cu ntreprinderi din domeniu oferind studentilor oportunitti pentru stagii suplimentare de practic, burse de studiu, participri la concursuri profesionale nationale si internationale, internship. Dispune de o modern infrastructur pentru cercetare, care permite consolidarea relatiilor cu inspectoratele preuniversitare din domeniu.
Facultatea de Automatic, Calculatoare, Inginerie Electric si Electronic are ncheiate protocoale de colaborare n scopul efecturii de stagii de practic cu peste 30 de companii, dintre care mentionm colaborarea cu Alewijnse, care ofer studentilor si burse private n valoare de 900 lei/lun. Rata de angajare a absolventilor faculttii este ridicat, peste 80%, la societti din domeniile Calculatoare, Inginerie Electric, Inginerie electronic si telecomunicatii, Ingineria sistemelor.
Facultatea de Educatie Fizic si Sport are un parteneriat extrem de solid cu Inspectoratul Scolar Judetean Galati n formarea si evaluarea studentilor din domeniile Stiinte ale educatiei si Educatie fizic si sportiv. Are numeroase parteneriate cu mediul academic din tar si strintate, sprijin implicarea studentilor n publicarea de articole n reviste de specialitate, dar si participarea sportivilor de performant la competitii nationale si internationale.
Facultatea de Litere are si ea numeroase parteneriate. Departamentul de literatur, lingvistic si jurnalism colaboreaz cu institute, biblioteci si inspectorate scolare, Departamentul de englez are parteneriate cu UNESCO, Consiliul Britanic, Comisia Fulbright, n timp ce Departamentul de Francez are acorduri cu Institutul Francez sau Agentia Universitar a Francofoniei. Studentii filologi fac practic pedagogic n scolile si liceele gltene, iar cei de la Jurnalism au acces la studioul propriu de televiziune Student TV, dar si la principalele televiziuni din zon.
Facultatea de Stiinte si Mediu, cu specializrile Chimie, Stiinta Mediului si Matematic Informatic, se afl n legtur cu Agentiile Judetene de Mediu, dar si cu agenti economici din regiune, precum Asil, Setcar sau Ceprohart, unde studentii pot face practic sau beneficia de internship-uri. Aici, tinerii care si propun s descopere matematica pentru a afla secretul succesului sau chimia pentru a descoperi sensul vietii gsesc mediul ideal. Chiar si cei care militeaz pentru salvarea mediului!
Studentii Faculttii de Istorie, Filozofie si Teologie desfsoar practica de specialitate, n baza acordurilor de parteneriat pe care le are ncheiate cu institutii de profil (institutii publice, autoritti locale, muzee, organizatii non-guvernamentele, redactii de ziare si reviste de cultur, organizatii studentesti, institute de cercetare. Ei pot primi si burse din fonduri private, acordate pe baza rezultatelor obtinute.
Facultatea de Inginerie si Agronomie Brila are numeroase colaborri internationale, cu universitti din Belgia, Ungaria, Portugalia, Germania, Republica Moldova sau Bulgaria, dar si colaborri nationale cu Institutul de Cercetri pentru Echipamente si Tehnologii n Constructii ICECON SA Bucuresti, Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Romne sau Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricol Brila.
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor se implic foarte mult n consolidarea relatiilor cu reprezentantii mediului de afaceri, asigurnd studentilor si absolventilor att acces la programe de consiliere si orientare profesional ct mai ales oportunitti reale de angajare. Sustinerea studentilor ncepe chiar din anul I cnd acestia au posibilitatea de a urma stagii de practic pltit n cadrul firmelor locale si nationale.
Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice mizeaz pe orientarea n carier a studentilor, pe baza parteneriatul existent ntre facultate si diverse structuri profesionale si administrative din teritoriu si din tar, ntre care sunt de amintit baroul de avocati, Curtea de Justitie, Tribunalul, consiliul si primriile din judet. O colaborare fructuoas, cu efect direct n orientarea n carier, se nregistreaz la nivelul asociatiilor si organizatiilor studentesti ELSA si AIESEC.
Studentii Faculttii de Medicin si Farmacie fac practic n spitalele din tot judetul Galati, colaboreaz cu ONG-uri, clinici si asociatii medicale din regiune, dar si cu cabinetele medicale. Cei mai valorosi studenti primesc burse din partea Colegiului Medicilor. Dup absolvire, studentii de la specializarea Medicin si pot face rezidentiatul n unitti medicale mari din tar sau din strintate, n vreme ce toti ceilalti absolventi se pot angaja direct. Multi dintre studentii Faculttii de Arte fac practic nc din anul I si sunt apoi angajati la Teatrul Muzical Nae Leonarda din Galati. Practic fac si la Teatrul Dramatic, La Muzeul de Art Vizual, la Centrul Cultural. Cei mai buni studenti sunt recompensati cu Burse Erasmus, facultatea avnd numeroase colaborri internationale, printre care cu Universitatea din Milano sau cu cea din Avignon. Studentii sunt sprijiniti si s participe la concursuri nationale sau internationale.
Pentru anul universitar 2016-2017, Universitatea Dunrea de Josa din Galati scoate la concurs un numr de 1.900 de locuri la buget – la ciclul de studii de licent si, respectiv, 780 de locuri la buget – la ciclul de studii de masterat. Acestora li se adaug tot attea locuri cu tax.
Informatii suplimentare despre Admiterea 2016 la Universitatea Dunrea de Josa din Galati puteti afla de pe site-ul http://www.admitere.ugal.ro, iar o prezentare detaliat a fiecrei facultti gsiti pe www.ugal.ro.