S-au dublat defrisrile ilegale din pdurile Vasluiului

defrisariProgramul „Radarul Pdurilor”, menit s apere pdurile de tietorii ilegali, le-a dat un avnt fenomenal hotilor de lemn, care au dat iama n pdurile din judetul Vaslui. Rmasi fr transporturile ilegale de lemn fcute din zonele de munte, vasluienii au dat atacul att n pdurile statului, ct si la privati. Anul trecut, furturile au crescut cu circa 40% fat de 2014, peste 1.000 de metri cubi de lemn fiind tiati ilegal. n multe cazuri, n zonele Brodoc, Brlad, Husi, si pdurarii au furat pe rupte. O analiz Greenpeace Romnia arat c, n perioada 2013 – 2014, n Vaslui au fost raportate 1.324 de cazuri de tieri ilegale de vegetatie forestier.

Implementarea Programului „Radarul Pdurilor” a avut consecinte nefaste pentru pdurile din judetul Vaslui. Pus in functiune in luna octombrie 2014, „Radarul Pdurilor” a redus dramatic transportul lemnului tiat ilegal din zonele de munte spre judetele din campie. Vasluiul este unul din acest judete, in care cererea de lemn a rmas la acelasi nivel ca in anii trecuti, ins oferta s-a diminuat drastic, datorit controalelor instituite de autoritti. In „zilele bune”, cand lemnul furat putea fi transportat fr nicio problem, camioanele vindeau la discretie lemn in zona Barladului, precum si in localittile de pe Valea Prutului. Acum, in judet nu mai circul nicio masin care s comercializeze lemn la negru ctre populatie. Rmasi fr sursa de lemn din zonele de munte, multi vasluieni sau vzut nevoiti s intre in pdurile din judet si s extrag ilegal material lemnos. Pe acest fundal, anul trecut, tierile ilegale din pdurile Vaslui au crescut cu 30 – 40% comparativ cu anul 2014. Mai exact, dac in 2014 au fost defrisati circa 700 metri cubi de lemn, anul trecut, furturile au depsit 1.000 de metri cubi. Demn de remarcat este faptul c hotii de lemn au atacat atat pdurile private, cat si zonele forestiere administrate de Directia Silvic Vaslui.

Padurari, implicati n furturi

Pentru a opri valul de furturi, silvicultorii au demarat actiuni de control, impreun cu Politia si Jandarmeria. Au fost dati afar pdurarii care au fost implicati in sustrageri ilegale de lemn, fiind intocmite dosare penale. Zonele Brodoc, Barlad si Husi sunt doar cateva perimetre forestiere de unde pdurarii au fost concediati din cauza exploatrii ilegale a masei lemnoase. In urma actiunilor din teren, furturile din cursul acestui an au fost diminuate, si rmane de vzut cum vor actiona hotii de lemn pan la sfarsitul anului. De altfel, silvicultorii vasluieni au observat c acest val de furturi fr precedent din pduri s-a deplasat incet ctre judetele din sudul Romaniei. Tn ultimii ani, din judetul Vaslui au disprut nu mai putin de 425 hectare de pduri. Harta dezastrului forestier arat astfel: Feresti – 100 hectare de pdure defrisate, Banca – 80 hectare, Perieni – 36 hectare, Suletea – 30 hectare etc. Conform unor date neoficiale, din anul 1991 si pan in anul 2010, peste 1.500 hectare de pduri au fost afectate de furturi si sustrageri ilegale de arbori, la care au participat atat persoanele certate cu legea, cat si proprietarii de drept. In urma atacurilor, un volum cuprins intre 5.500 si 6.500 metri cubi a fost preluat fr respectare normelor legale.

Greenpeace: Dezastru n padurile Vasluiului

Potrivit unei cercetri a Greenpeace Romania, judetul Vaslui este pe unul din locurile fruntase din Moldova la tierile ilegale de pdure. In perioada 2013 – 2014, in Vaslui au fost raportate 1.324 de cazuri de tieri ilegale de vegetatie forestier. Spre comparatie, in Suceava, un judet cu mult mai mult pdure decat in judetul noastru, au fost inregistrate doar 716 cazuri de defrisri. Tn judetele din apropiere, situatia este urmtoarea: Galati – 100 cazuri, Vrancea – 787 cazuri, Iasi – 551 cazuri, Botosani – 61 cazuri. Doar judetele Bacu si Neamt deptesc Vasluiul in topul judetelor din Moldova in care se fur cel mai mult lemn din pduri. Tn prezent, suprafata judetului ocupat cu vegetatie forestier este de 80.148 hectare, ceea ce reprezint 15,1% din suprafata total a judetului, de 531.840 hectare. Dac ne raportm la fondul forestier national al judetului Vaslui de 72.484 hectare, rezult c numai 13,6% din suprafata judetului este acoperit de pduri. Din totalul zonelor forestiere din judetul nostru, 47.917 hectare sunt in proprietatea public a statului, 24.460 hectare sunt in proprietate privat, iar 321 hectare revin unittilor admi nistrativ-teritoriale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.