Sanctiuni drastice aplicate de DSVSA n perioada premergtoare Srbtorilor Pascale

n perioada premergtoare Srbtorilor Pascale (Pastele Catolic si Pastele Ortodox), Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au verificat modul n care sunt respectate conditiile sanitar-veterinare din trgurile de animale, pietele agroalimentare, unittile de comercializare a produselor alimentare de origine animal (carmangerii, mcelrii, pescrii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri, depozite alimentare, unitti de patiserie si panificatie etc.), precum si din unittile de alimentatie public de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc. Pentru deficientele identificate, s-au aplicat 5 amenzi contraventionale n valoare de 3.120 lei, 33 de avertismente, s-au retras din consum 920 kg produse de patiserie, 3.640 ou consum, 15,94 kg peste, 2,4 kg crnati, a fost suspendat activitatea a 5 unitti si s-a interzis activitatea altor 22.

Potrivit unui comunicat de pres emis de DSVSA Vaslui, de la inceputul anului pan la data de 25 aprilie s-au efectuat un numr de 288 de controale in domeniul sigurantei alimentelor de origine animal si non animal, in 17 unitti autorizate (3 abatoare carne rosie, 3 unitti procesare lapte, 2 abatoare carne pasre, 4 unitti proce – sare carne, o unitate procesare peste, 2 centre ambalare ou, o unitate procesare miere si cear si un depozit frigorific), dar si 271 la unitti de vanzare cu amnuntul, din care 14 unitti de fabricarea painii, 10 unitti patiserie, 19 unitti de morrit si specialitti panificatie, o unitate de sucuri fructe, 2 unitti uleiuri vegetale, o unitate vinificatie, 4 depozite legume fructe, 10 unitti depozitare alte produse alimentare, 11 unitti comert cu ridicata, 31 unitti comert cu amnuntul, 21 unitti alimentatie publice, 3 unitti ap imbuteliat, 7 depozite alimentare, 92 magazine alimentare, 19 carmangerii, 19 mcelarii, 6 magazine desfacere peste, 6 fastfooduri, 8 laboratoare cofetarie patiserie, 13 supermarketuri, 2 automate lapte. n timpul controlului, s-a verificat conformitatea inscrisurilor de pe etichet (in special termenul de valabilitate si temperatura de pstrare, compozitia si ingredientele), documentele si procedurile care atest siguranta si calitatea produselor alimentare, originea produselor, modalittile de expunere a produselor, existenta vitrinelor special amenajate, recipientilor confectionati din materiale necorodabile, care s fie usor de curatat si igienizat, informarea corect a cumprtorului asupra tipului de produs, expunerea separat pe grupe de produse, existenta ambalajelor de unic folosint. Inspectorii au verificat si dac se asigur temperaturii corespunztoare (asigurarea de termometre lizibile, functionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesit regim termic), dac sunt respectate regulile de manipulare la locul de vanzare, au verificat igiena si starea de sntate a personalului, au controlat trasabilitatea produselor alimentare mergand pe sintagma european „de la ferm pe masa consumatorului”. Totodat, s-au identificat deficiente de manipulare a produselor alimentare, deficiente referitoare la igiena si starea de sntate a personalului, spatii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente si categorii de calitate, absenta unor documente de insotire a produselor alimentare, lipsa monitorizrii si inregistrrilor pe grafice de temperatur, nerespectarea programului de autocontrol, etc. Pentru deficientele identificate s-au aplicat cinci amenzi contraventionale, in valoare de 3.120 lei, 33 de avertismente si s-au dat 8 notificri pentru prezentarea la DSVSA in vederea inregistrrii. Totodat, s-au retras din consum uman si s-au dirijat ctre neutralizare 920 kg de patiserie durabil, 3.640 ou consum, 15,94 kg peste, 2,4 kg carnati fr elemente de identificare. n acelasi timp, s-au emis 5 ordonante de suspendare a activittii pentru remedierea deficientelor constatat, la dou unitti de specialitti de panificatie, un automat lapte, dou laboratoare de cofetrie si s-au dat 22 de ordonante de interzicere a activittii pentru o unitate de fabricare a painii, o unitate de alimentatie public, un depozit alimentar, 13 magazine alimentare, o carmangerie, dou mcelrii, dou laboratoare de cofetariepatiserie. n aceast perioad s-au sacrificat in abatoare si centre de sacrificare autorizate temporar un numr de 720 de miei, care sunt identificati, detin documente de lant alimentar, certificate de sntate si documente de miscare. n urma sacrificri acestor miei a rezultat o cantitate de 314 kg de subproduse necomestibile, care au fost dirijate ctre o unitate de neutralizare autorizat. Reamintim c numrul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanent, este 0235.421.121, fax 0235/421.278, e-mail officevaslui@ ansvsa.ro si poate fi apelat de ctre cetteni, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.