Strategia anti-srcie pus la punct de Guvernul Ciolos este privit cu mult retinere de sefii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Dumitru Buzatu, presedintele institutiei, spune c nu poti veni cu un program antisrcie cnd tocmai ai anuntat c primriile nu vor mai primi fonduri iar economia stagneaz. Mai mult, Buzatu crede c strategia n cauz nu este dect o manevr politic, prin care se urmreste pclirea oamenilor si perpetuarea la putere a Guvernului Ciolos. Vasile Mihalachi este si mai transant: „Noi avem nevoie de bani! Strategii tot avem de 25 de ani”, a spus vicepresedintele CJ.
Guvernul Ciolos a finalizat o strategie anti-srcie, care urmeaz s fie pus in aplicare in perioada imediat urmtoare. Concret, Execu – tivul vizeaz un plan integrat de 47 de msuri destinat combaterii srciei. Programul are in vedere toate categoriile de varst si isi propune s fie finantat atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene. Referindu-se la strategia intoc – mit la Palatul Victoria, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, a spus c Guvernul iti propune niste strategii care vizeaz termene ce depsesc cu mult durata mandatului. „Ce strategie, pe ce te bazezi, cand abia iti asiguri sustinerea in Parlament pe un termen scurt, pan la alegeri?! Ce strategie antisrcie, cnd premierul ne spune c nu vor fi bani in continuare pentru autorittile locale? Nu am auzit s sprijine nu stiu ce resurse pentru dezvoltarea economic. Lucrurile sunt niste modalitti destul de bine gandite, de a-i pcli pe alegtori, in speranta ca acest Guvern asa-zis tehnocrat s isi pepetueze existenta si dup alegerile din toamn, ignorand optiunea politic a alegtorilor si contrar unui comportament de – mocratic”, a spus Dumitru Buzatu.
Avem nevoie de bani!
n opinia sefului CJ Vaslui, in cursul anului curent, este posibil ca actualul guvern s constituie nucleul unui partid prezidential, sau toate partidele politice existente s sprijine dup alegerile parlamentare acelasi tip de Guvern. „Pentru ca numrul persoanelor srace s scad, este nevoie ca procesul economic s fie sustinut. ns cresterea a stagnat, iar msurile luate de actualul Guvern duc la stagnare economic. De unde faci oamenii mai bogati, dac nu din dezvoltarea economiei? Sau ii facem din ajutoare sociale?”, a intrebat Buzatu. Nici Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, nu crede in onestitatea initiativei guvernamentale. „Pi, cu cateva zile in urm, spuneau c vor s ne desfiinteze; acum, vor s lucreze cu noi! Cand sunt corecti si sinceri, cand vorbesc sau cand fac? Cu cateva zile in urm, ne fceau praf. Avem strategiile noastre, noi stim care sunt realittile de aici. S ne dea bani! Noi avem nevoie de bani, strategii tot avem de 25 de ani”, a spus Mihalachi.
Srcia din Tulcea nu seamn cu cea din Vaslui
La inceputul sedintei de Guvern in care a fost prezentat strategia antis-rcie, Premierul Dacian Ciolos spunea c „Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului srciei, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari mai ales in mediul rural. Pornind de la aceast constatare, c noi avem o strategie national antis rcie, pe care nu vrem s o tinem doar la nivel de strategie si de documente, am cerut doamnei ministru Costea, impreun cu domnul vicepremier Dancu si cu consilierii mei de la Cancelarie, s vin cu un plan care s canalizeze si fonduri din bugetul de stat, si fonduri europene, combinandu-le pe msuri care exist deja, dar unele insuficient folosite, (dar si) alte msuri noi pe care le avem in vedere, dar si proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri non-guvernamentale care si-au dovedit eficienta si pe care vrem s le generalizm”. Referindu-se la pachetul de msuri anti-srcie, Valeriu Nicolae, consilier al premierului Ciolos, a spus c srcia din Tulcea nu e aceeasi cu srcia din Vaslui sau cu cea din Caras-Severin, din Bihor, din Maramures. „Problemele sunt foarte diferite; de multe ori, noi am incercat prin niste proiecte extrem de rigide s spunem c, de fapt, e la fel”, a spus el.