Pensiile speciale au ajuns cmpul de btlie pentru mai multe categorii profesionale. Cei mai avantajati sunt judectorii si procurorii, care n judetul Vaslui au pensii lunare si de peste 13.400 lei. Dup mai multi ani de procese n instante, n aceast var, si grefierii si-au recstigat pensiile de serviciu, care le fuseser drastic tiate. O ultim breasl care militeaz intens pentru pensiile speciale este cea a parlamentarilor, un ales cu trei mandate urmnd s primeasc, potrivit calculelor fcute, peste 4.000 de lei pe lun.
Fostii magistrati vasluieni incaseaz niste pensii extrem de consistente in raport cu restul pen – sionarilor. Spre deosebire de parlamentari, per – sonalul auxiliar din instante si lucrtorii Curtii de Conturi, care au avut pensiile recalculate drastic, drepturile judectorilor au rmas intacte. Mai exact, pensiile magistratilor nu au fost incluse in actele normative referitoare la recalcularea pensiilor speciale. n prezent, cea mai mare pensie special din judetul Vaslui revine unui fost magistrat din municipiul Barlad, care primeste lunar suma de 13.457 lei. Pe locul al doilea in topul celor mai consistente pensii speciale se afl tot un magistrat din Barlad, cu o pensie de 13.424 lei. Topul celor mai mari zece pensii speciale incasate de judectori continu cu urmtoarele pensii: 12.126 lei – Vaslui, 12.082 lei – Barlad, 11.831 lei – Barlad, 11.830 lei – Vaslui, 11.112 lei – Vaslui, 10.874 lei – Vaslui, 10.176 lei – Vaslui, 10.015 lei – Vaslui.
Grefierii au cstigat partida
ncepand din data de 25 iulie 2015, a intrat in vigoare legea privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judectoresti si al parchetelor de pe lang acestea. De la aceast dat, cei aproximativ 40 de grefieri din judetul Vaslui care au avut pensiile tiate pot depune cereri la Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui pentru recalcularea pensiilor. Drepturile aferente pensiilor de serviciu se acord cu luna urmtoare inregistrrii cererilor la CJP Vaslui. Conform legii, personalul auxiliar al instantelor judectoresti si al perchetelor de pe lang acestea cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentat de media salariilor de baz brute lunare realizate, inclusiv de sporurile, corespunztoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. De pensia de serviciu beneficiaz personalul auxiliar din instante si al parchetelor, personalul de specialitate criminalistic, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cu o vechime in specialitate intre 20 si 25 de ani.
Parlamentarii nu renunta la pensiile speciale
Plenul reunit al Parlamentului a decis, pe 9 septembrie, retrimiterea la comisie a cererii presedintelui Klaus Iohannis privind reexaminarea legii pentru completarea Statutului deputatilor si senatorilor. Propunerea de retrimitere a proiectului la comisii a intrunit 372 de voturi pentru, patru voturi impotriv si patru abtineri. n data de 10 iulie 2015, Klaus Iohannis a retrimis in Parlament controversatul proiect al pensiilor speciale pentru senatori si deputati. Presedintele si-a argumentat solicitarea invocand „caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii”, dar si prin faptul c „acest drept ar urma s se acorde tuturor parlamentarilor care au svarsit fapte de coruptie, precum si celor al cror mandat a incetat pentru incompatibilitate”. Proiectul prevedea c parlamentarii beneficiaz de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dup exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunar pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmand s fie in functie de numrul de mandate. De aceasta indemnizatie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnri penale sunt exclusi de la aceasta indemnizatie.