Tineri nenorociti de boli

Tinerii vasluieni au ajuns s umple listele cu beneficiarii de pensii de invaliditate. Cu boli crunte, cum ar fi schizofrenie, epilepsie, hepatit, poliartrit seropozitiv, tot mai multi tineri pn n 25 de ani apeleaz la sprijinul financiar oferit de stat. n total, n acest an, n cele dou cabinete de expertiz medical, din Vaslui si Brlad, au fost revizuiti 5.178 de pensionari. Chiar dac 187 de persoane au pensie de numai 1 leu, bolnavii primesc si indemnizatia social pentru pensionari, n cuantum de 399 lei.

n ultimele luni, zeci de tineri vasluieni cu boli grave au ingrosat randul beneficiarilor de pensii de invaliditate. Modificarea legislatiei, prin eliminarea cerintei privind un anumit stagiu de cotizare, a permis persoanelor cu handicap s solicite pensie de boal. Astfel, foarte multi tineri care figurau in evidente ca persoane cu handicap sunt inregistrati, in prezent, cu pensie de invaliditate. Potrivit datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, la data de 1 iulie 2015, 131 pensionari de invaliditate aveau varste intre 19 si 30 de ani. Pe segmentul de varst 30 – 39 de ani sunt 371 de pensionari, iar 1.308 pensionari au varste intre 40 si 49 de ani. Loredana Enache, purttorul de cuvant al CJP Vaslui, a precizat c cel mai tanr pensionar de invaliditate are 19 ani si sufer de o tulburare mental sever. Afectiunile cu cea mai mare incident in cazul persoanelor inscrise la pensie de invaliditate care au vasta mai mic de 25 de ani sunt schizofrenia, SIDA, tulburrile schizoide si delirante, retardul mintal sever, epilepsia, hepatita, boala renal cronic (cu hemodializ).

Mii de vasluieni au trecut pe la cabinetele medicale

n cursul anului 2015, prin intermediul celor dou cabinete de expertiz medical, Vaslui si Barlad au fost revizuiti 5.178 pensionari, iar unui numr de 222 de persoane li s-a schimbat gradul de invaliditate. Dintre acestea, 28 de au fost depensionate (si-au recuperat capacitatea de munc). Afectiunile cu cea mai mare incident in cazul persoanelor inscrise la pensie de invaliditate sunt bolile invalidante ale aparatului circulator: hipertensiunea arterial, cardiopatie ischiemic cronic, alte boli (28,42%). Pe locul secund se claseaz tulburrile mentale si de comportament legate de utilizarea de substante psiho-afective, schizofrenie, tulburri schizoide si delirante, tulburri de dispozitie (afective), tulburri nevrotice, tulburari legate de factorii de stres si tulburri somatoforme 17,51%. Alte afectiuni sunt bolile sistemului nervos 9,5%, bolile endocrine, de nutritie si metabolism: diabet zaharat, bolile glandei tiroide, alte boli 9,75%, bolile aparatului digestiv: bolile ficatului 8,25%, boli cronice ale cilor respiratorii inferioare, alte boli (8,75%), tumori (7,78%) si alte efectiuni (10,04%).

187 pensii n valoare de 1 leu

La data de 1 iulie 2015, in evidentele CJP Vaslui figureaz 11.297 beneficiari de pensii de invaliditate, dintre care 6.778 sunt brbati si 4.519 sunt femei. Beneficiari de pensii de invaliditate de stat sunt 11.242 de persoane, in timp ce 55 de vasluieni primesc pensii de boal din sectorul agricol. „De la inceputul acestui an, s-au inscris la pensie de invaliditate 674 de persoane. Cea mai mare pensie de invaliditate este de 3.803 lei, iar cea mai mic pensie de invaliditate este de 1 leu, la care se adaug 399 lei indemnizatia social pentru pensionari. Astfel, 187 pensii au cuantumul de 1 leu, din care 94 apartin unor persoane incadrate in gradul I de invaliditate”, a spus Loredana Enache. Din cei 11.297 pensionari de invaliditate, 2.301 au pensii mai mici de 400 lei, 7.180 au pensii cuprinse intre 400 si 740 lei, 1.484 au pensii cuprinse intre 740 si 1.000 lei, iar 332 au pensii mai mari de 1000 lei.

Pensie de boala, indiferent de stagiul de cotizare

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumtate din capacitatea de munc, din cauza: accidentelor de munc si bolilor profesionale. n raport cu gradul de reducere a capacittii de munc, invaliditatea este: de gradul I, cauzat prin pierderea total a capacittii de munc si a capacittii de autoingrijire, de gradul II, caracterizat prin pierderea total a capacittii de munc, cu pstrarea capacittii de autoingrijire, de gradul III, caracterizat prin pierderea a cel putin jumtate din capacitatea de munc, persoana putand s presteze o activitate profesional, corespunztoare a cel mult jumtate din timpul normal de munc. Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele si-au pierdut capacitatea de munc datorit accidentelor de munc, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie si SIDA. De asemenea, beneficiaz de aceast categorie de pensie elevii, ucenicii, studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumtate din capacitatea de munc, urmare a accidentelor de munc sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale, precum si marii mutilati, ca urmare a participrii la lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989 ori in legtur cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurri sociale anterior datei ivirii invalidittii din aceast cauz. Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si trei ani, pan la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurrilor sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.