Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate – n special n perioada srbtorilor de iarn, n ciuda efectelor duntoare. Unele persoane consider carnea de porc o alternativ sntoas la carnea de vit, ns aceast optiune culinar necesit precautii speciale.
Carnea de porc n stare natural este srac n clorur de sodiu si are un continut bogat de proteine. Aceasta reprezint, de asemenea, o surs bun de vitamine si minerale, necesare unui organism sntos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, precum si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, sustine Petra Pojal, nutritionist si dietetician Natur House (www.natur-house.ro). Proteine Carnea de porc este o surs minunat de proteine. O portie de carne de 100 g ofer aproximativ jumtate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
Grasimi
Continutul de grsimi al crnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.); carnea „cea mai slab” are un continut de 6 g grsime per 100 g de carne. Carnea de porc contine mai multe grsimi nesaturate dect grsimi saturate. De asemenea, contine Acidul Linoleic Conjugat, un bun aliat al organismului mpotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Fier
Carnea de porc este o surs bun de fier pentru organism si este recomandat a fi introdus n diet, cu msur, n cazul anemiei feriprive (prin carenta de fier). O portie de 100 g de carne de porc ofer 15% din necesarul zilnic de fier.
Zinc
Prin consumul a 100 g de carne de porc se asigur 30% din necesarul zilnic de zinc. Conform studiilor, persoanele care exclud din diet carnea, de orice tip, se confrunt cu deficienta de zinc; Fierul, zincul si Vitamina D continute de carnea rosie sunt absorbite mai eficient de ctre organism, spre deosebire de alte alimente care le contin. Consumat n cantitti moderate, carnea de porc este o bun surs de energie, avnd efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali carnea de porc asigur o mai bun imunitate a organismului. Carnea de porc este dens, hrnitoare si bogat n fier – o calitate cu dus si ntors, avnd n vedere c, dup 40 de ani, fierul se poate depune n tesuturi, ducnd la hemocromatoz (sau diabet bronzat). Copiii si tinerii pot consuma ns fr grij carne de porc. Partea cea mai bun o reprezint cotletul si muschiul de porc. Cantitatea optim: 100 g de 2-3 ori pe lun. Atentie! Cele mentionate mai sus au n vedere carnea de porc bio, nu porci crescuti cu hormoni de crestere. Aceast carne mbibat cu hormoni de crestere produce diverse dereglri hormonale ale organismului. Nocivitatea crnii provine nu numai din ea nssi, ci din modul n care se obtine si se proceseaz, mentioneaz Petra Pojal, nutritionist si dietetician Natur House.
Sfaturi utile n preparare
nainte de gtire, se recomand ndeprtarea prtilor cu grsime de pe bucata de carne.
Se recomand metodele dietetice de preparare a crnii, cum ar fi rotisorul, grtarul, prjirea fr ulei, fierberea.
Carnea de porc trebuie consumat n portii rezonabile, portia zilnic recomandat fiind de 100 g.
Carnea de porc n combinatii sanatoase
O bucat de carne de porc merge de minune cu legume sote, legume fierte n ap sau abur, murturi fermentate n saramur, legume pe grtar, legume la cuptor sau legume fcute rapid n wok. Combinatiile interzise includ: cartofi, pine, orez, mm- lig. Aceste combinatii gresite nu vor face altceva dect s ngreuneze digestia si s te predispun la ngrsat.
csid.ro