Pmnturi sterpe!

pamaMitul c Vasluiul este un judet cu un mare potential agricol este destul de departe de adevr. Dac pe segmentul ntinderii suprafetei agricole Vasluiul este puternic, n ceea ce priveste calitatea solului, zestrea funciar este dezastruoas. Doar 1,45% din suprafata agricol a judetului este n clasa I de calitate, n timp ce 66% din terenurile agricole au un potential natural de productie foarte redus. Pe multe tarlale, fenomenul de eroziunea a afectat sever pmntul, humusul (terenul fertil) fiind pe cale de disparitie.

Eticheta potrivit creia judetul Vaslui o are un potential agricol extraordinar nu corespunde ntrutotul realittii. Chiar dac are o suprafat agricol imens, calitatea pmntului nu permite realizarea unei activitti agricole performante. Conform datelor Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui, suprafetele ncadrate n primele dou clase de calitate sunt foarte mici. Astfel, din suprafata agricol total a judetului Vaslui, care este de 401.039 hectare, numai 5.834 de hectare sunt n clasa I de calitate. n clasa a II-a de calitate, Vasluiul are numai 93.060 hectare, reprezentnd 23,20% din suprafata total arabil. De la acest punct ncolo, toate terenurile agricole sunt de o calitate proast, cu un potential natural de productie agricol foarte redus. Potrivit datelor DAJ Vaslui, n clasa a III-a de calitate sunt nu mai putin de 158.008 hectare, ceea ce nseamn 39,40% din suprafata agricol, n timp ce n clasa a IV-a de calitate sunt incluse 105.896 hectare. Nu n ultimul rnd, n categoria celor mai slabe terenuri agricole sunt 38.241 hectare, aferente clasei V-a de calitate. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, spune c multe terenuri din judet sunt plasate pe versanti si au un potential foarte mare de erodare. „Foarte multi fermieri ar din deal n vale, iar cnd plou torential, actiunea de erodare este intens. La un debit de precipitatii de 60 de litri/metrul ptrat, apa duce la vale stratul de sol fertil (humusul) si n urm rmne numai terenul nefertil. Agricultorii trebuie s stie c refacerea unui centimetru de humus dureaz mai multi ani”, a explicat Gigel Crudu.

Potential natural de productie redus

Pentru a preveni astfel de fenomene grave preum eroziunea solului, fermierii trebuie s respecte mai multe tehnologii de exploatare a terenurilor. Trebuie ca arturile s fie efecuate de-a lungul curbelor de nivel, iar terenurile s fie cultivate cu culturi cu o densitate mare, care s retin apa n sol. Cu o medie pe judet de terenuri ncadrate n clasa a III-a de calitate, potentialul natural al pmntului este foarte sczut. Astfel, la cultura de porumb, potentialul natural al solului garanteaz o recolt de maxim 2.400 kilograme/hectar, iat la gru, potentialul natural de productie este de numai 1.850 kilograme/hectar. Pentru a realiza recolte bune, fermierii trebuie s fac investitii serioase n lantul de productie. „Pentru a obtine productii bune, trebuie s fie folosite seminte certificate din soiuri performante. De asemenea, trebuie aplicate ngrsminte chimice, s fie combtute buruienile si bolile la timp”, a mai spus Gigel Crudu. Respectnd sfaturile specialistilor din domeniu, n prezent, n judetul Vaslui, productia la orzoaica de toamn se ridic la 2.960 kilograme/hectar, la rapit productia realizat este de 2.772 kilograme/hectar, n timp ce, la gru, fermierii vasluieni obtin 9.875 hectare de gru/hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.