Inundatiile din lunile mai si iunie au provogat pagube totale de 23,7 milioane de lei n judetul Vaslui. n 32 de localitti au fost distruse case, segmente de infrastructur, poduri etc. Pentru reabilitatea zonelor calamitate, Prefectura Vaslui a solicitat, prin Fondul de Solidaritate, un ajutor de 14,5 milioane de lei (145 de miliarde de lei vechi). n paralel, Inspect ia Social a realizat mai multe anchete sociale n vederea acordrii unor ajutoare de urgent familiilor si persoanelor sinistrate.
Prefectura Vaslui a solicitat Guvernului o sum total de 14.550.940 lei pentru refacerea zonelor afectate de inundatiile din perioada 10 mai – 15 iunie 2014. Banii, proveniti din Fondul de Solidaritate, ar urma s acopere cheltuielile legate de reconstructia infrastucturii, a locuintelor, precum si costul carburantului utilizat la actiunile de interventie. n total, n aceast primvar, 32 de unitti administrativ-teritoriale de la nivelul judetului Vaslui au avut de suferit de pe urma inundatiilor provocate de precipitatiile abundente. n total, pierderile calculate de comunittile locale se ridic la 23.720.950 lei. Este vorba despre distrugerea unor segmente de drumuri, poduri, podete, aprri de mal, case, anexe gospod resti, inundarea terenurilor agricole etc. Andrei Puic, prefectul judetului Vaslui, a spus c institutia pe care o conduce a fcut solicitarea de fonduri, ns decizia de alocare a banilor apartine Guvernului. Stiu c, n legtur cu alocarea de resurse finanicare, exist nemul- tumiri ale domnilor primari. Ei sunt alesi si au posibilitatea s intervin pentru a li se aloca fonduri. Noi am fcut tot ce ne-a stat n putint. Acolo unde au fost case avariate, Inspectia Social a fcut anchete sociale, pentru a li se oferi ajutoare de urgent familiilor afectate de inundatii, a spus Andrei Puic. Conform procedurilor de alocare a resurselor financiare din Fondul de Solidaritate, autorittile locale refac mai nti infrastructura, casele avariate sau distruse de inundatii, iar ulterior se solicit rambursarea banilor utilizati la investitii. Pentru c banii nu se dau nainte, primriile care nu au sumele necesare pentru realizarea reparatiilor nu pot accesa fondurile de solidaritate.
Municipiul Husi, cel mai afectat de inundatii
n urma ploilor torentiale din luna mai, viiturile au provocat pagube de peste 30 miliarde de lei vechi n municipiul Husi. Apele au afectat sever si alte localitti din judet, sute de hectare de terenuri agricole fiind inundate, mai multe case si zeci de kilometri de drumuri distruse. Printre comunele care au avut de suferit de pe urma fenomenelor extreme se numr Laza, Iana, Suletea, Hoceni, Dimitrie Cantemir, Voinesti, P- dureni etc. Potrivit statisticilor realizate de autoritt ile locale, au fost afectate de inundatii nou poduri, din care trei numai n Husi, trei case au fost avariate, sase curti inundate si 6,8 kilometri de drumuri comunale distruse. De asemenea, viiturile au avariat si 16 kilometri de drumuri judetene, 2,5 km strzi interioare din localitti, 120 hectare cu psune, 0,15 kilometri alunecri de terenuri si 66 hectare semnate cu culturi agricole. La Botesti este o situatie delicat si, pe viitor, trebuie s rezolvm problemele barajelor din tot judetul. Acolo este un baraj, iar cei de la Apele Romne spun c nu este al lor, iar proprietarul spune c a fost dezafectat. La Husi sunt dou poduri care trebuie reparate de urgent, pentru c exist riscul ca cei din cartierul Corni si din localittile Duda-Epureni si Arsura s rmn izolati. Tot din cauza ploilor puternice, patru localitti au rmas fr curent electric, ns echipele specializate la E.ON au intervenit si au remediat avariile, spunea la vremea respectiv prefectul Andrei Puic.