Dup trei ani de la blocarea investitiilor, Programul „Casa Verde” va redeveni operational. n judetul Vaslui, 480 de persoane asteapt evaluarea dosarelor pentru a-si echipa locuintele cu panouri solare, pompe de cldur etc. n tot acest timp, solicitantii au fcut demersuri repetate la APM, pentru a se interesa de soarta proiectelor. Proprietarii de locuinte pot obtine 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare si pn la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de cldur.
Cei 480 de vasluieni care au aplicat proiecte pentru Programul „Casa Verde” au parte de o veste foarte bun. Dup ce, timp de trei ani, programul a fost blocat iar finantrile, sistate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui anunt c programul va fi reluat. n prezent, analiza si evaluarea dosarelor depuse n sesiunea 2011 se deruleaz n ordinea sosirii lor la Administratia Fondului de Mediu, de la agentiile locale pentru protectia mediului. Practic, din cele 524 dosare depuse la AMP Vaslui, n perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, au fost evaluate si aprobate n anii 2011 si 2012 doar primele 44 de documentatii, restul fiind n curs de analiz. „Listele cu proiectele aprobate si cu cele respinse vor fi afisate pe site-ul AFM, conform ghidului de finantare. Toti clientii cu proiectele aprobate vor fi contactati n vederea contractrii doar de ctre reprezentantii APM Vaslui, fiind invitati la sediul institutiei. Nicio alt entitate juridic nu are competenta de a contacta beneficiarii programului n vederea semnrii unui contract cu acestia”, a subliniat Mdlina Nistor, directorul APM Vaslui. Contractul de finantare nerambursabil intr n vigoare la data semnrii acestuia de ctre prtile contractante si este valabil pn la finalizarea proiectului, dar nu mai trziu de 12 luni de la data semnrii. „Ne vedem obligati s comunicm aceste informatii, pentru a evita orice fel de confuzie creat de entitti juridice interesate de implementarea programului”, a mai spus Mdlina Nistor.
Ce prevede programul?
Prin intermediul Programului „Casa Verde”, oricine si echipeaz locuinta cu panouri solare, pompe de cldur sau instalatii de producere a energiei termice pe baz de biomas si poate recupera investitia, sau o parte din ea, prin decontarea facturii de ctre AFM. Proprietarii de locuinte pot obtine pn la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pn la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de cldur si pn la 6.000 de lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baz de brichete, toctur lemnoas, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere si silvice. Programul a fost gndit pentru ecologizarea caselor si este destinat tuturor persoanelor cu domiciliul n Romnia. Proiectul presupune finantarea persoanelor fizice prin AFM, pentru realizarea unor investitii n sisteme de nclzire alternative. Avantaje importante ale acestor sisteme se vor simti n timp: scderea facturii la ap cald cu circa 60%, iar cea la nclzire cu circa 30%.