Ministerul Snttii (MS) a informat c, n prezent, nu se poate vorbi de o explozie suplimentar de cazuri date de clostridium difficile, preciznd, totodat, c focarul de la Brlad, unde sunt 19 persoane infectate cu aceast bacterie, a fost izolat.
Reprezentantii MS mai spun c persoanele cele mai expuse la infectarea cu bacteria clostridium difficile sunt cele ntre 60 si 85 de ani, simptomele fiind reprezentate de vrsturi si diaree, n special la bolnavii care se trateaz cu antibiotice. n acest context, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals din Capital, Adrian Streinu-Cercel, a reamintit c uzul si abuzul de antibiotice poate deveni foarte duntor. Populatia trebuie s stie c n spatele acestor cazuri clinice st utilizarea inadecvat a antibioticelor, subliniaz, la rndul su, MS. Ministerul mai precizeaz c autorittile au elaborat un ghid specific pentru terapia acestor cazuri, avizat de Comisia de Boli Infectioase a institutiei. Situatia infectiei cu clostridium difficile este cunoscut si adresat de autoritti, care au si elaborat un ghid specific pentru aceast infectie, ghid cunoscut de toate institutiile implicate, a precizat Adrian Streinu-Cercel. Ghidul cuprinde toate elementele specifice cu privire la izolarea pacientilor, dar si cu privire la terapia specific. De asemenea, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, precum si o serie de clinici de gastro-enterologie din tar si-au pus la punct tehnicile de recolonizare bacterian care se cunoaste c dau rezultate foarte bune n prevenirea recderilor, potrivit MS. Anul acesta, cele mai recente cazuri de infectii de acest fel au fost depistate chiar la Brlad, unde conducerea Spitalului de Urgent Elena Beldiman a decis reducerea cu cteva ore pe zi a programului de vizit pentru toti pacientii internati n unitatea medical, din cauza extinderii focarului de infectie nosocomial provocat de bacteria clostridium difficile. n 2013, numrul persoanelor infectate cu clostridium difficile a fost de 8.500.
Posibila cauza a infectiilor intraspitalicesti: folosirea antibioticelor cnd nu e cazul
Infectiile intraspitalicesti, o mare problem de sntate public peste tot n lume, apar mai ales la pacientii cu imunitate sczut si n formele grave de boal, avnd ca posibil cauz folosirea antibioticelor atunci cnd nu este cazul, a declarat, ieri, secretarul de stat Dorel Sndesc. O posibil cauz a infectiilor cu germeni rezistenti la antibiotic este aceea c, la nivel mondial, lumea foloseste antibiotice, desi nu este cazul. Un rosu n gt este tratat cu antibiotic, desi nu este cazul, a mai spus secretatul de stat din Ministerul Snttii, cu ocazia Congresului National de Urologie ROMURO 2014. La rndul su, academicianul Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romne de Urologie, a spus c incidenta infectiilor urinare este n crestere, acestea fiind cauzate, cel mai frecvent, de germeni rezistenti la antibiotice. De asemenea, a crescut si numrul infectiilor intraspitalices ti nu numai n Romnia, dar si la nivel mondial, a subliniat si Sinescu.