n functie de diagnosticul stabilit si de gradul de severitate al depresiei, psihiatrul poate prescrie medicamente sau poate aplica pacientului metode psihoterapeutice. Persoanele care prezint forme mai usoare pot fi vindecate numai prin aplicarea unei psihoterapii, fr a se recurge si la medicatie. Cei mai multi pacienti au ns nevoie de un tratament combinat: medicatia pentru a scpa de anumite simptome si psihoterapia pentru a nvta cum s se descurce cu depresia.
Depresie sau tristete?
„Depresia reprezint o boal psihic ce se manifest prin mai multe simptome dect cele caracteristice unei stri de nefericire. Persoanele ce prezint o depresie clinic descoper c sentimentele ntunecate nu pot fi explicate prin termeni logici. Povetele de la prietenii bine intentionati sau de la familie produc de multe ori sentimente de frustrare, pentru c nu sunt aplicabile. Comparativ cu tristetea, depresia poate dura sptmni, luni si, n anumite cazuri, chiar ani ntregi. Persoanele triste chiar dac se simt ru, continu s fac fat vietii. Un individ depresiv, ns, se simte extrem de neajutorat si coplesit de problemele si de sentimentele pe care le trieste. Pentru o si mai bun clarificare a diferentelor dintre tristetea normal si starea depresiv, trebuie precizate criteriile specifice de diagnosticare a depresiei clinice. Persoana care sufer de tulburri depresive trebuie fie s prezinte o stare depresiv, fie sa aib o lips de interes fat de activittile zilnice pe o perioad de cel putin dou sptmni. Aceste schimbri trebuie s reprezinte modific ri serioase comparative cu strile de spirit normale si s agraveze buna functionare n viata de zi cu zi”, explic dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru n Policlinica nr. 1 Iasi.
Simptomele depresiei
Tulburrile depresive se caracterizeaz prin prezenta a cel putin cinci din simptomele urmtoare: Instaurarea strii depresive de-a lungul ntregii zile (pe parcurs de minim dou sptmni), indicat fie de observatii subiective (sentimente de tristete sau de goliciune emotional) fie de remarcile fcute de cei din jur. Copiii si adolescenttii prezint o mare irascibilitate aproape n orice moment al zilei. Interesul si plcerea diminuate n legtur cu orice activitate care nainte reusea s trezeasc att interesul, ct si atentia. Schimbri semnificative nregistrate n privinta greuttii (anorexie, bulimie). Aparitia insomniei sau a hipersomniei zilnice (sau survenit aproape n fiecare zi). Agitatie psihomotorie sau, din contra, o ncetineal a miscrilor, oboseala si lipsa de energie resimtite aproape n fiecare zi, sentimente de desconsiderare si nvinovtire; abilitti sczute de gndire si de concentrare survenite aproape n fiecare zi, gnduri suicidare recurente lipsite de un plan specific, ncercri suicidare sau planuri detaliate privind luarea propriei vieti.
Posibilitati multiple de tratament
Primul pas pentru a primi un tratament corespunztor depresiei const n examinarea fcut de un psihiatru. Asta deoarece, doar medicul specialist poate pune un diagnostic sigur. Anumite medicamente, precum si conditiile medicale ca infectiile virale pot produce aceleasi simptome ca si depresia. n functie de diagnosticul stabilit si de gradul de severitate al depresiei, psihiatrul poate prescrie medicamente sau poate aplica pacientului metode psihoterapeutice. Alegerea tratamentului se stabileste n urma evalurii. Exist o mare varietate de antidepresive si psihoterapii care pot fi utilizate pentru tratarea tulburrilor depresive. Persoanele care prezint forme mai usoare pot fi vindecate numai prin aplicarea unei psihoterapii, fr a se recurge si la medicatie. Cei mai multi pacienti au ns nevoie de un tratament combinat: medicatia – pentru a scpa de anumite simptome, si psihoterapia – pentru a nvta cum s se descurce cu depresia. Tocmai de aceea, e bine s o convingeti persoana n cauz s apeleze la ajutorul unui specialist. n functie de diagnosticul stabilit si de gradul de severitate al depresiei, psihiatrul poate prescrie medicamente sau poate aplica pacientului metode psihoterapeutice”.