Conducerea ANSVSA a dispus actiuni de control pentru a urmri respectarea conditiilor sanitare veterinare nainte de Paste n toate trgurile de animale, pietele agro-alimentare, unittile de tiere, procesare, depozitare, comercializare si unittile de alimentatie public.
Conducerea Autorittii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transmis structurilor teritoriale setul de actiuni care urmeaz a fi ntreprinse la nivel national, pentru a asigura produse alimentare sigure nainte de Paste. „Aceste actiuni vor include toti medicii veterinari din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, circumscrip- tiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) dar si a circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ). Controalele urmresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate trgurile de animale, pietele agro-alimentare, unittile de tiere, procesare, depozitare, comercializare si unittile de alimentatie public”, se arat ntr-un comunicat. Potrivit ANSVSA, fiecare DSVSA judetean va stabili un program de lucru pentru perioada 7 – 19 aprilie, n baza cruia medicii veterinari vor efectua controale si verificri ale modului n care sunt respectate condit iile sanitare veterinare n obiectivele supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Astfel, n perioada mentionat, va fi asigurat permanenta la nivelul DSVSA, CSVSA si CSVZ, inclusiv n zilele de smbat si duminic, vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numrul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli n domeniul sigurantei alimentelor. De asemenea, n toate pietele agroalimentare si n alte locuri special amenajate n care vor fi valorificate carnea si celelalte produse de origine animal, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv n zilele de smbat si duminic. „Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de cte ori consider necesar, sprijinul altor autoritti competente judetene/locale (Primrii, Consilii Judetene, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) n vederea organiz rii unor actiuni comune de inspectie si control, n limita competentelor stabilite prin legislatia n vigoare si n baza protocoalelor de colaborare ncheiate cu alte autoritti”, se mai arat n comunicat. ANSVSA precizeaz c actiunile de control vor avea n vedere n special animalele destinate sacrificrii, carnea de miel, oule si produse din ou destinate consumului uman, lapte si produse din lapte, pestele si produsele din pescuit. n cazul n care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constat nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, n functie de gravitatea abaterilor constatate, medicii veterinari vor suspenda activitatea unittii respective pn la remedierea tuturor deficientelor, vor aplica sanctiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sntatea cettenilor. De asemenea, dac exist suspiciuni cu privire la substituirea crnii de ovine cu carne provenit de la alte specii ct si n cazul suspiciunii de substituire a speciilor de pesti sau n situatia n care exist dubii cu privire la ncadrarea n parametrii de calitate si sigurant stabiliti de legislatia n vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe, conform prevederilor legale.
Pina acum au gfost in vacanta???