Asteniile si gastritele – un alt fel de vestitori ai primverii

Primvara este anotimpul n care se intensific o serie de afectiuni, iar asteniile si gastritele sunt cele mai rspndite dintre ele. Astenia de primvar se manifest la peste 60% dintre romni, iar gastritele, fie hiperacide sau hipoacide, recidiveaz si se manifest din plin. Persoanele cele mai predispuse bolilor de primvar sunt cele care au o alimentatie dezechilibrat, cele care fumeaz, consum cafea n exces ori cele care au un nivel ridicat de stres. Si ntr-un caz, si n cellalt, schimbarea alimentatiei reprezint un remediu sigur, iar unul dintre cele mai eficiente medicamente naturale este la ndemna noastr: banala urzic!

Fiecare dintre noi a auzit mcar o dat de astenie. Vorbim de acea stare de oboseal generalizat, cauzat de variatiile de temperatur si de excesul de lumin pe care primvara le aduce cu ea. Ceea ce putini stiu este c, dac aceste stri nu dispar n cel mult dou sptmni, ne apropiem de o usoar form de depresie, iar atunci trebuie obligatoriu s cerem sfatul medicului specialist. Cei mai afectati de astenia de primvar sunt btrnii si copiii. Durata acestor episoade este mai mare n cazul populatiei active, care locuieste n mediul urban. Multi oameni resimt, la nceputul primverii, o stare de oboseal general, nsotit de slbiciune fizic, desi organismul este sntos. Din cauza simptomelor de oboseal sau chiar de epuizare fizic, astenia de primvar este adesea confundat cu diferite boli. Astenia de primvar poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite forme, deoarece afecteaz individul att n sfera psihic, fizic, intelectual, ct si n cea sexual. Totusi, rareori aceste forme nu interactioneaz. Scderea potentialului fizic al individului afectat de astenia de primavar duce la scderea potentialului sexual, iar o mic depresie psihic poate provoca o scdere a capacittilor intelectuale si sexuale. Primvara este un anotimp mai dificil pentru unii. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si fort din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consum multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si sruri minerale. De aceea, cele mai mici eforturi epuizeaz resursele fizice, iar starea psihic a individului st sub semnul iritabilittii, al indispozitiei si al nesigurantei.

Alimente anti-astenie

Modul n care v hrniti n aceast perioad este extrem de important pentru ntrirea organismului dup perioada de iarn. Pentru persoanele care sufer att de astenie de primvar, ct si de anemie este indicat o alimentatie pe baz de vegetale: plante care contin mult clorofil, sruri de fier si vitamina C. De asemenea, consumul de legume proaspete, de primvar, att de bogate n vitamine, sruri metalice diferite si activatoare ale metabolismului ajut organismul s lupte si s devin mai rezistent. Ca s nu resimtiti astenia de primvar, n acest anotimp trebuie s consumati migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telin, varz, curmale, spanac, mrar, smochine, linte, fasole, citrice, ptrunjel, ppdie, mere, orez, soia, untisor, salat verde de grdin, ridichi, ceap verde.

Curele de vitamine previn aparitia asteniei

n aceast perioad, favorite n meniul zilnic trebuie s fie verdeturile de sezon: urzicile, salata verde, loboda alb sau rosie. Consumul de urzici este important pentru organism, datorit complexului de sruri de fier, vitamina C, vitamina A, care cresc rezistenta la infectii si mbunttesc simtul vzului. Vitamina B12 este antianemic, vitamina K este antihemoragic iar srurile minerale diverse ntresc organismul. Salata verde sau lptuca are rol sedativ n strile de hiperexcitabilitate sexual, este un veritabil regenator al pielii, cnd este aplicat extern n comprese. Salata verde contine produsi hormonali (estrogeni), vitamine hidrosolubile (cele din complexul B, precum si vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum si loboda alb si rosie contin vitaminele din complexul B si srurile minerale necesare sistemului nervos, pentru refacerea organismului. Loboda are n plus o actiune diuretic si depurativ. n afar de efectele antiastenie de primavr pe care le au, fructele si legumele fac ca alimentatia voastr s fie mult mai sntoas.

Gastrita se acutizeaza primavara

Definit pe scurt, gastrita este o inflamatie a mucoasei care acoper peretii stomacului. Cauzele aparitiei sale sunt multiple, cele mai frecvente fiind administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool si de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezenta unei bacterii (Helicobacter pylori) n stomac, privarea de somn sau un nivel ridicat al stresului psihic. Unul sau mai multi din acesti factori duc la aparitia gastritei care, netratat la timp, evolueaz spre ulcer. Durerile si arsurile stomacale, strile de great, balonrile, ametelile si chiar vrsturile sunt simptomele specifice acestei afectiuni, care se acutizeaz odat cu venirea primverii. Tratamentul gastritei acute se va face n functie de etiologia sa. n cazul unei gastrite acute hiperacide vor fi utilizate pentru tratament medicamente din clasele antiacide si antisecretorii. Dac se va evidentia existenta germenului Helicobacter pylori n mucoasa gastric, se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a acestei infectii.

Regimul alimentar

Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face ghidndu-ne dup trei reguli de baz: 1. Evitarea agresorilor – adic a tuturor alimentelor si substant elor care favorizeaz aparitia acestor boli digestive. 2. Individualizarea alimentatiei – pentru vindecarea gastritei exist tot attea feluri de regim cte feluri de pacienti. Singura modalitate de a afla care alimente ne ajut n lupta cu aceast afec- tiune este experimentarea direct. ncercnd pe rnd alimentele care nu sunt pe lista celor interzise vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii. 3. Folosirea alimentelor medicament – n principal a celor alcaline si a celor reci, despre care vom vorbi n continuare.

Alimente medicament

Sucurile alcaline – sunt cele obtinute din varz, cartof, morcov, sfecl rosie, castravete, urzic. Casnic, se obtin cu ajutorul storctorului electric centrifugal. Se recomand o cur de 2-3 zile, n care s se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastric, regleaz digestia si repar mucoasa gastric. Dac organismul nu se acomodeaz la acest tratament, puteti ncerca o variant mai usoar: se beau cte 50 mililitri (un sfert de pahar) de suc de varz, nainte de fiecare mas cu 30 de minute, iar la o or dup mas suc de cartofi – 50 mililitri. Alimentele reci sunt: smntna, iaurtul, laptele dulce. Gastrita si ulcerul se trateaz n mod traditional, att n medicina popular, ct si n cea oficial, cu cantitti mari de lapte. De regul, este indicat ca n aceste afectiuni s se consume cte un litru de lapte pe zi. Condimentele reci – este vorba de ment, fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blnde, preferabile condimentelor clasice: sare, piper ori diferite pudre din comert. Introduceti aceste condimente n hrana gtit si n dulciuri.

Urzica, medicamentul primaverii

Urzica este una dintre cele mai vechi plante din flora spontan, care creste pretutindeni, dar care este mult subapreciat. O cur de urzici, timp de cel putin 30 de zile, n fiecare primvar, poate fi mai eficient dect orice alt tratament pentru fortificarea, vitaminizarea si mineralizarea organismului, precum si pentru eliminarea toxinelor acumulate n corp pe parcursul ntregii ierni. Dup consumul de urzici, apare o senzatie de energie, vitalitate si bunstare fizic si intelectual.

Proprietatile terapeutice ale urzicilor

antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (n curtarea sngelui de toxine), tonice, antirahitice; n afectiunile digestive, are efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, aperitive, antihelmintice; la nivelul aparatului respirator, are proprietti expectorante, emoliente, antitusive, antiastmatice, antibronsitice, antiinflamatoare; pentru sntatea rinichilor, are actiuni diuretice si este drenor al excesului de uree, creatinin si acid uric; n afectiunile cardiovasculare, este activator al circulatiei sngelui, vasoconstrictor si fluidizant al sngelui; n metabolismul general, este un bun hipoglicemiant (antidiabetic), anticelulitic, antireumatismal, imunostimulator; n aplicatii externe, prezint actiuni astringente, antiseptice, cicatrizante, epitelizante, hemostatice, revulsive, rubefiante, antiseboreice, dezodorizante, insecticide.

n boli digestive previne si combate:

– gastritele hiperacide cauzate de abuzul de tutun si cafea, ulcerele gastrice si duodenale, previne cancerul gastric, stimularea secretiilor gastrice, pancreatice si intestinale; – hepatite, litiaz biliar, ciroz si ascit; – atonie digestiv (indigestii), constipatii usoare (o lingurit cu pulbere de rdcini, luat cu 15 minute nainte de mese), diaree rebele sau provocat n caz de tuberculoz, dizenterie, enterite acute si cronice; – combate hemoragiile digestive usoare (se iau 4-6 linguri cu pulbere de frunze uscate, ntr-o zi); – inhib dezvoltarea unor agenti patogeni si a parazitilor intestinali.

n afectiuni pulmonare:

– bronsite si astm bronsic, fluidificarea secretiilor bronsice (datorit mucilagiilor); – tuse seac si convulsiv, rceli frecvente, dureri de piept; – pneumonie, nduseli, hemoptizie, tuberculoz (decoct din rdcini si frunze de urzic cu miere si fagure alb, n cure de 1-2 luni, sau pulbere din frunze uscate, luate cu miere, n proportii egale). n boli cardiovasculare, tinctura de urzici este eficient n arterite si ca masaj n zona inimii. La dereglrile de metabolism (diabet zaharat, obezitate), sunt recomandate cure de 3 sptmni, repetate n cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole si frunze de dud si nuc. n reumatism degenerativ si gutos, poliartroze, lumbago si sciatic, se foloseste tinctura de urzici (cte 20-30 de picturi, de 3 ori pe zi), n cur de durat. Pentru revigorarea organismelor debilitate, anemice, rahitice, convalescente si la sportivii de performant, este recomandat o cur de 4 sptmni cu infuzie din frunze de urzici (de 2-3 ori pe zi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.