Tuberculoza continu s fac zeci de victime printre vasluieni, incidenta bolii fiind constant de la un an la altul, si la fel si numrul deceselor. Chiar dac descoperit la timp tuberculoza poate fi complet vindecat, numai n acest an, responsabilii din sntatea vasluian au nregistrat 18 decese din cauza TBC. Si asta pentru c bolnavii au ignorat semnele specifice bolii, ajungnd mult prea trziu la medic.
La sfrsitul primului semestru al acestui an, n statisticile Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui erau nscrisi cu TBC 312 adulti si 12 copii. Mai bine de dou treimi dintre acestia, 210 adulti si 9 copii, locuiesc n mediul rural, provenind din familii cu o situatie economic precar si un nivel sczut de trai. Sunt considerate cazuri noi persoanele depistate cu TBC n acest an, respectiv 180 de persoane, din care 11 copii. Desi numrul este n scdere fat de aceeasi perioad a anului trecut, cnd aceleasi statistici nregistrau 177 de cazuri noi de TBC la adulti si 15 la copii, numrul bolnavilor rmne destul de mare. Si, pentru c facem comparatie cu aceeasi perioad a anului trecut, de la nceputul lui 2013, medicii pneumoftiziologi au nregistrat 27 de cazuri de bolnavi care au fcut boala a doua sau chiar a treia oar, cu un caz mai mult ca anul trecut. Din acestia doar 11 provin din mediul urban, n timp ce 16 bolnavi readmisi provin din mediul rural. Si, tot comparativ cu anul trecut, n acest an s-a nregistrat un numr egal de decese cu cel de anul trecut, respectiv 18 decese determinate de tuberculoz, dintre care unul la un copil sub 14 ani. Situatia nu este mai bun nici la nivel national, unde, numai n prima jumtate a acestui an, au fost diagnosticate cu TBC aproape 8.500 de persoane, cifr ce plaseaz tara noastr pe primul loc n Uniunea European. Conditiile precare de viat, stresul cronic, munca pn la epuizare, dar si subnutritia sunt cauzele ce duc la mboln vire. Cei mai multi romni ajung la medic si ncep tratamentul prea trziu, cnd boala deja a evoluat. De aici si cazurile de deces nregistrate, pentru c tuberculoza poate fi vindecat dac este descoperit la timp iar pacientul respect cele sase luni de tratament recomandate. ngrijortor, spun medicii, este faptul c 35% dintre persoanele cu TBC nu mai revin la controale, desi boala poate recidiva. Iar un bolnav poate infecta, prin strnut sau tuse, alti 10-15 oameni.
Viata traita in Romania devine tot mai grea pentru majoritatea populatiei….virusii se inmultesc datorita situatiei sociale….vom deveni o societate bolnava,,,,tbc, hepatita A, B, C, mai nou D, toate tipurile posibile de cancer, etc…e grav