Judetul Vaslui se afl n centrul zonei cu cel mai ridicat risc de cutremur din Romnia. Conform unui studiu european de ultim or, n viitorii 50 de ani sunt posibile miscri seismice puternice ntr-o mare parte a teritoriului trii noastre. Pentru Vaslui, hrtile date publicittii las s se ntrevad un posibil dezastru. n ultimii cinci ani, la cele 106 blocuri de locuinte din judet ncadrate ntr-o clas de risc seismic nu s-au fcut deloc lucrri de consolidare.
Un nou studiu la nivel european confirm faptul c judetul Vaslui se afl n centrul zonei cu cel mai mare risc seismic din Romnia. Datele au fost publicate n cotidianul francez „Le Monde”, care face cunoscute rezultatele unui studiu de ultim or ce vizeaz riscuri pentru urmtorii 50 de ani. Intitulat „Seisme fr precedent istoric sunt posibile n Europa”, articolul face referire la rezultatele unui studiu realizat de o echip interna- tional format din 50 de experti. Echipa a folosit, pentru prima oar, criterii si modele matematice unice pentru a alctui o hart a riscurilor de cutremur n trile din Uniunea European si n trile vecine. Hrtile date publicittii arat c, n viitorii 50 de ani, sunt posibile miscri seismice puternice ntr-o mare parte a teritoriului Romniei. Riscul este chiar mai mai mare n Turcia, Italia, Grecia si alte state balcanice.
Zero consolidari
Din nefericire, judetul Vaslui ntmpin cum nu se mai poate mai ru un astfel de scenariu sumbru. n ultimii ani, la cele 106 blocuri de locuinte ncadrate ntr-o clas de risc seismic, lucrrile de consolidare au fost inexistente. Practic, nu s-a consolidat nici un metru ptrat de cldire, iar n cazul unui cutremur de proportii, zeci de blocuri din Vaslui, Brlad, Husi si Negresti risc s se prbuseasc. Singura tentativ de consolidarea a blocurilor cu risc seismic a avut loc n anul 2010, cnd au fost demarate lucrri de reparatii la trei cldiri din orasul Negresti, respectiv blocurile nr. 3, 8 si 9. ns, n urma scandalului iscat ntre locatari si autorittile locale, campania de reabilitare s-a ncheiat nainte de a ncepe. Mai exact, blocul 9, de pe strada Nicolae Blcescu, din Negresti, a fost reexpertizat si trecut de la gradul I de risc seismic (marcat cu bulin rosie) la clasa de risc seismic III. n cazul bl. nr. 3, fundatiille sunt n conservare, asigurndu-se posibilitatea continurii lucrrilor dup clarificarea aspectelor administrative. n acest context, nici soarta bl. nr. 8 nu a fost mai bun, lucrrile de consolidare fiind sistate. n urma scandalului creat, multe voci au spus c reabilitarea blocurilor nu ar fi fost din start necesar… n ultimii ani, pentru cldirile de locuit multietajate ncadrate n clasa I de risc seismic si care prezint pericol public au fost date numeroase acte normative si s-au pus buline rosii de avertizare. Potrivit legislatiei n vigoare, proprietarii sunt singurii care decid momentul demarrii lucrrilor de interventie. Astfel, autorittile asteapt ca proprietarii s initieze refacerea cldirilor, dar populatia nu dispune de banii necesari pentru o astfel de investitie. Peste 60% din persoanele care locuiesc n blocurile de locuinte ncadrate n clasa I de risc seismic sunt pensionari.
Brladul, 15 blocuri n clasa I de risc seismic
La finalul operatiunii de expertizare, specialistii au identificat n municipiile Vaslui, Brlad, Husi si orasul Negresti nu mai putin de 106 blocuri care au fost ncadrate n diferite clase de risc seismic. Mai exact, imobilele respective prezint un pericol ridicat de prbusire. Lista cldirilor de locuinte expertizate tehnic a fost actualizat ultima or la 31 ianuarie 2008. La data respectiv, autorittile locale din orasul Negresti, n colaborare cu reprezentantii Ministerului Lucrrilor Publice au finalizat lista cu ncadrarea n clasele de risc a cldirilor. Este vorba despre nou imobile, construite n perioada 1962 – 1979, care au un regim de nltime de la parter plus dou etaje, pn la patru etaje. n municipiul Brlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri sunt incluse n clasa I de risc seismic. n municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri ncadrate n clasele II, III, IV de risc seismic, iar n municipiul Husi sunt 5 blocuri, incluse n clasele II si III de risc.
Titlul acestui articol este tiganesc…si articolul se bazeaza pe „studii” ale unor cercetatori europeni,,,,doar presupuneri…..nu este articol de prima pagina…..mai ales folosind verbul „a imbulina”. total neinspirat titlul si articolul….
Ziarul „Le Monde” a publicat un studiu efectuat de o echipa INTERNATIONALA de 50 de specialisti. Si ziarul Monitorul de Vaslui l-a preluat, Mai prostule, mai doario ce legatura au frustrarile tale in legatura cu francezii cu studiul despre cutremure?!
Titlul este de cioban.Telectualul lu peste.Halal ziarist.
Si asta e un motiv de gluma, nu?!
„Le monde” un ziar de parveniti! De altfel toti frantujii sunt asa!
hai cu mata
hai gazele hai chevron
Si bomboana pe coliva e ,metoda fracturarii!
?i bomboana pe coliv? e ,metoda fractur?rii!
Nu stiu de ce nu sre intelege ca indiferent de vointa populatiei totul se executa, totul este claxonat de sus si executat obligatoriu de cei de jos!, Deja, ieri am vazut in Ilfov ca deja s-a inceput sondarea si extragerea, acel utilaj care arata ca o morisca din fier si functioneaza automat.