Produsele traditionale atestate la nivelul judetului Vaslui cstig din ce n ce mai mult teren. n acest an, au fost nregistrate si atestate cinci produse traditionale: pastram porc, muschi porc, piept porc, crnati de vit proaspeti, crnati vit puls porc). Si anul 2011 a fost o perioad propice pentru nregistrarea retetelor traditionale, alte 10 preparate din carne fiind omologate. Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui, n perioada 2008 – 2010, productorii vasluieni au nregistrat alte 16 produse preparate din carne. Printre piesele grele ale atestrii se numr ceafa afumat traditional, crnatii trnesti de oaie, sunc porc traditional, piept porc traditional, pastram piept pui traditional, pastram pulpe curcan traditional, pastram aripi curcan traditional etc. „Produsul traditional este produsul care trebuie s fie obtinut din materii prime traditionale, s prezinte o compozitie traditional, un mod de productie si/sau de prelucrare care reflect un procedeu tehnologic traditional. n mod clar, preparatul traditional trebuie s se disting de alte produse similare apartinnd aceleiasi categorii”, a explicat Gabriela Anghelut, purttorul de cuvnt al DAJ Vaslui. Pentru a fi atestat un produs traditional, productorul trebuie s depun o cerere la DAJ Vaslui, care s cuprind date de identificare ale productorului si un caiet de sarcini elaborat de agentul economic. Caietul de sarcini trebuie s cuprind numele produsului, elementele care s prezinte evaluarea caracterului traditional, descrierea caracteristicilor produsului, cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalittii.