Ziua european de lupt mpotriva traficului de fiinte umane, marcat mpreun cu elevii

Politistii Compartimentului de Analiz si Prevenire a Criminalittii Vaslui au participat la o ntlnire cu elevi vasluieni, tema abordat fiind prevenirea traficului de fiinte umane. Pentru c cel mai important este s previi s ajungi ntr-o situatie de trafic, politistii au oferit informatii privind modalittile de recunoastere si evitare a pericolelor nc din etapa de recrutare, prima a traficului de persoane cnd persoanele sunt ademenite, tentate cu tot felul de promisiuni.

Data de 18 octombrie reprezint Ziua european de lupt mpotriva traficului de fiinte umane, iar politistii vasluieni au marcat-o mpreun cu elevii. Astfel, ei au participat la o ntlnire cu adolescentii de la Liceul „Stefan Procopiu”, din Vaslui. Scopul ntlnirii a fost atragerea atentiei asupra pericolului traficului de fiinte umane si informarea participantilor asupra capcanelor n care pot cdea tinerii si adolescentii si a modalittilor de a evita victimizarea. A fost prezentat o tipologie a recrutorilor, a principalilor factori favorizanti n comiterea acestui gen de infractiune, iar elevii au dorit s stie cine risc s fie victim a traficului de fiinte umane si ce trebuie s fac pentru a se proteja. De asemenea, elevii au fost curiosi s afle cum reusesc victimele traficului de fiinte umane s scape din aceste retele de traficanti si cum reusesc s-si continue viata dup ce au suferit acele traume. „Participantilor la ntlnire li s-a explicat faptul c traficul de persoane reprezint o amenintare pentru libertatea, integritatea fizic si psihic si, uneori chiar pentru viata celor care i cad prad. Traficul de fiinte umane, ca orice alt form de crim organizat, se consum printr-un lant de infractiuni. Din momentul racolrii victimei, traficantul si complicii lui ncalc legea n nenumrate moduri, iar drepturile fundamentale ale omului sunt confiscate. Cele mai multe dintre infractiunile comise n mod repetat de ctre traficanti sunt si cele mai grave, acestea lovind n valori umane supreme: dreptul la viat si la libertate. Lovirea si vtmarea corporal, omorul, amenintarea si santajul, sechestrarea si rpirea, violul, munca n regim de sclavie si prostitutia sunt faptele penale pe care se construiesc si functioneaz retelele de trafic de fiinte umane. Trebuie precizat faptul c recrutarea victimelor, ca prim etap a traficului, se realizeaz n majoritatea cazurilor tot printr-o fapt penal, nselciunea. Cu toate acestea, traficantii nu se opresc din aceast activitate ilicit, ignornd consecintele devastatoare pe care le au actiunile lor asupra vietii persoanelor victimizate. Nu cred c mi se poate ntmpla tocmai mie – este o manier de a gndi care poate conduce la experiente cu urmri dureroase”, se mentioneaz n comunicatul de pres al IPJ Vaslui.

Cum risti sa devii victima a traficului?

Trebuie s stii c primejdia te urmreste, cnd nici nu bnuiesti! Sunt un sir de organizatii ce ascund n spatele activittilor atragerea fetelor n reteaua de trafic: agentii turistice, agentii de amplasare n cmpul muncii peste hotare, servicii internationale matrimoniale, agentii de mod. De obicei, aceste organizatii au amplasate n ziare, pe strzi anunturi nseltoare ce-ti promit carier de dansatoare, de model, de lucrtor hotelier sau colaborator n domeniul turismului peste hotare. De recrutarea fetelor se ocup att persoane juridice, ct si fizice cu relatii stabilite n strintate. FII PRUDENT! ACESTE PERSOANE POT FI SI DIN CERCUL TU DE CUNOSTINTE. TU POTI SI TREBUIE S FII RESPONSABIL PENTRU PROPRIUL DESTIN!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.