Comunistii au dat pensii, capitalistii le-au omort

Economia de piat este pe cale s desfiinteze cele mai mari pensii din judetul Vaslui. n prezent, beneficiarii celor mai frumoase 50 de pensii din sistemul public de stat au vrste cuprinse ntre 60 si 90 de ani. Fosti bancheri si medici, cei mai bine pltiti pensionari au iesit la pensie n baza legislatiei de pn n anul 1989. Dac nainte de Revolutie un fost director de banc primea o pensie de 4.628 lei, n prezent, respectiva persoan ar primi cu cel putin 2.000 de lei mai putin.

Dac pe timpul regimului comunist iesirea la pensie era o srbtoare, n prezent, iesirea din cmpul muncii echivaleaz cu „punerea funiei la gt”. Conform datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, cele mai mari 50 de pensii din sistemul public de pensii din judetul Vaslui sunt primite de 50 de persoane cu vrste cuprinse ntre 60 si 90 de ani. Din cei 50, 32 au vrste mai mari de 73 de ani. Potrivit statisticilor, peste 90 de ani sunt doi pensionari, ntre 83 si 90 de ani inclusiv – 11 pensionari, ntre 79 si 70 de ani inclusiv – 19 pensionari, ntre 69 si 65 de ani – 13 pensionari, ntre 66 si 63 ani – 3 pensionari, iar sub 60 de ani – 2 pensionari (persoane care au lucrat n conditii speciale de munc si au beneficiat de reducerea vrstei standard de pensionare). Demn de remarcat este faptul c toate aceste persoane, care au iesit la pensie pe „legea comunist” (Legea nr. 3/1977), aveau calculate pensile pe aceeasi baz ca cele de astzi, lundu-se n calcul veniturile realizate n perioada activ. Pe aceste coordonate „democratice” de fixare a cuantumului drepturilor, diferentele dintre pensii pe aceleasi functii si vechime n munc este de peste 2.000 lei. Spre exemplu, pe vechea lege, un director de banc primea o pensie de 4.628 lei, iar n prezent, acelasi director ar primi la pensie cu peste 2.000 lei mai putin. Cu alte cuvinte, n functie de cuantumul pensiei, actualii directori de banc, spitale etc. vor face parte din plutonul de mijloc al pensionarilor.

Ultimii veterani

n prezent, fostii bancheri si medici din perioada comunist se bucur de cele mai mari pensii din sistemul public de pensii. Cea mai mare pensie, n sum de 4.628 lei, este primit de un fost director n sectorul financiar-bancar. Pe locul secund se afl tot un bancher, cu o pensie de 4.571 lei, iar locul al treilea este ocupat de un medic cu o pensie lunar brut de 4.153 lei. Topul este urmat de un alt medic, cu o pensie de 3.557 lei, n timp ce un alt fost director de banc primeste 3.547 lei. Pe locul al 16-lea din topul celor mai mari 50 de pensii pltite n judetul Vaslui se afl tot un medic. Lunar, acesta ridic o pensie de 3.125 lei. De mentionat c, din cei 79.948 de pensionari din sectorul de stat din judetul nostru, numai 218 primesc o pensie mai mare dect salariu mediu brut pe economie, adic peste 2.100 lei.

Cum se calculeaz pensia?

Cuantumul pensiei este influentat att de stagiul de cotizare realizat de fiecare persoan, comparativ cu stagiul complet de cotizare, ct si de veniturile pe care persoana n cauz le-a realizat de-a lungul carierei. n conformitate cu dispozitiile legale n vigoare, cuantumul pensiei se determin prin nmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determin prin mprtirea numrului de puncte rezultat din nsumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numrul de ani corespunztor stagiului complet de cotizare. Valoarea punctului de pensie se stabileste prin lege si nu poate fi recalculat de casa de pensii. Astfel, conform art. 102 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Punctajul anual al asiguratului se determin prin mprtirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate n anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculeaz prin raportarea cstigului salarial brut/solda brut sau, dup caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurri sociale, la cstigul salarial mediu brut din luna respectiv, comunicat de Institutul National de Statistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.