Nedreptate criminal

Un numr de 186 pensionari vasluieni cu vrste cuprinse ntre 75 si 95 de ani triesc lunar cu pensii de mizerie. Unele pensii pleac de la un minim de 123 lei, altii primesc lunar 184 lei, pentru ca maximul sumei s nu depsesc 204 lei. Tragedia cu care se confrunt acesti btrni este rodul legislatiei n domeniul pensiilor. Mai exact, autorittile au stabilit c pensile acestor oameni nu se ncadreaz la statutul de pensii.

Cei 186 de pensionari IOVR (invalizi, orfani, vaduve de rzboi) din judetul Vaslui au fost abandonat i de stat ntr-o srcie crunt. Din cauz c autorittile competente au decis c pensia lor nu se ncadreaz la categoria de „pensie”, acesti pensionari nu pot beneficia de pensia social de 350 lei. Rezultatul acestei aberatii legislative este dramatic: persoane cu vrste ntre 75 si 95 de ani primesc lunar sume mizerabile, cuprinse ntre 123 si 204 lei, n functie de categoria de beneficiar: gradul de invaliditate, accidentat n afara serviciului ordonat etc. Pentru o minim dreptate social, bugetul de stat ar fi trebuie s sprijine aceste persoane n vrst cu sume care s ajung pn la plafonul de 350 lei. Din nefericire pentru acesti vrstnici, sperantele pentru o majorarea a pensiei pn la pragul de 350 lei sunt zero.

Viata grea

Anul trecut, pensia media de la nivelul judetului Vaslui a fost de 652 lei. Comparativ cu anul 2010, cuantumul pensiei a fost mai mare cu 27 lei. Chiar si cu aceast majorare infim, veniturile pensionarilor vasluieni sunt sub nivelul de trai, estimat la o valoare de aproape 700 de lei. „Aceast crestere cu 27 de lei nu se datoreaz unei interventii directe a autorittilor guvernamentale. Fiind persoane n vrst, foarte multi din pensionarii cu pensii mici au decedat si, astfel, a crescut pensia medie. Un aport mic la aceast cuantum au si drepturile acordate pentru grupele de munc, bani de care au beneficiat foarte putine persoane”, a spus Alexandru Porumb, presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Vrstnice (CJPV) Vaslui. n prezent, judetul Vaslui are un numr foarte mare de pensionari care beneficiaz de pensii sociale. Dintr-un total de 105.768 pensionari, 18.400 primesc indemnizat ia social n valoare de 350 lei. Practic, la acest grup de beneficiari de pensie, statul vireaz n medie 94 lei pentru pensionarii de stat si 84 de lei pentru pensionarii din agricultur, pentru a completa pensile de care beneficiaz si a atinge pragul de 350 lei.

Minunatiile legii

Pensia IOVR este stabilit conform Legea 49/1999 privind pensiile si este o sum fix ce nu este determinat de vreo contributie a acestor persoane la sistemul public de asigurri sociale. Desi veniturile acestor cetteni sunt mai mici dect venitul minim garantat de 350 lei, ei nu pot beneficia de pensie social minim garantat (sintagm nlocuit ulterior cu „indemnizatie social pentru pensionari”, conform Legii 118/2010), asa cum a fost reglementat prin OUG nr. 6 din 18 februarie 2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate. Mai exact, nu pot beneficia de acest drept, deoarece drepturile de pensie IOVR nu sunt incluse n categoria celor la care face referire art. 2, respectiv pensia IOVR nu este considerat pensie n acceptiunea Legii 19/2000, n vigoare la data instituirii pensiei sociale minime garantate. „Beneficiaz de pensia social minim garantat pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul n Romnia, indiferent de data nscrierii la pensie, dac nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat n plat, se situeaz sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Pensia social minim garantat se determin ca diferent ntre nivelul prevzut la art. 1 si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat n plat, stabilit n conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurri sociale, cu modificrile si completrile ulterioare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.