Cei 19 primari din judetul Vaslui care sunt la primul mandat, n urma alegerilor locale din 10 iunie, primesc un bonus din partea comisarilor de mediu. Mai exact, la prima inspectie n comunele pe care le pstoresc, Garda de Mediu se va limita doar la trasarea unor msuri privind starea de salubritate. Dac avertismentele nu vor fi luate n serios, la a doua vizit, noii edili vor fi sanctionati cu amenzi. Ct despre primarii veterani, acestia vor fi taxati cu amenzi ntre 500 si 5.000 de lei.
Garda de Mediu (GM) Vaslui continu n fort campania de verificare a strii de salubritate a localittilor si cursurilor de ap din judetul Vaslui. Adrian Jecu, comisar sef al GM Vaslui, a precizat c actiunea de verificare este o activitate continu a comisarilor de la Mediu, n acest an, 40% din cele 86 unitti administrativ- teritoriale din judetul Vaslui fiind inspectate. „Din numrul total al comunittilor verificate, 25% de primrii au fost sanctionate cu amenzi cuprinse ntre 500 si 5.000 de lei. Valoarea amenzilor difer, n conditiile n care, pe lng starea de curtenie a localittii, comisarii de mediu mai aplic sanctiuni si pentru alte nereguli: nentocmirea registrului spatiilor verzi, nedepunerea declarat iei la Administratia Fondului pentru Mediu privind deseurile colectate”, a spus Adrian Jecu. Pentru moment, singurii edili care scap de amenzi sunt cei abia alesi n functie, n luna iunie 2012. Cum noii primari sunt nceptori n administratie, comisarii de mediu le traseaz o serie de msuri privind starea de salubritate a localittilor ce trebuie ndeplinite. Dac edilii nu respect avertismentele comisarilor de mediu, la urmtoarea actiune de verificare, sanctiunile vor nseamna aplicarea de amenzi. Reamintim c, n timpul campaniei electorale de la alegerile locale, actiunea de verificare a strii de salubritate a localittilor si cursurilor de ap din judetul Vaslui a fost oprit. Mai exact, n perioada 10 mai – 15 iunie, comisarii Grzii de Mediu (GM) Vaslui si restul serviciilor implicate n actiune i-au lsat pe candidat i s si desfsoare campania electoral. Argumentele pentru o astfel de decizie au fost multiple: nu se stia cine va fi primar si dup scrutinul din iunie, inspectiile puteau fi interpretate ca fiind „cu dedicatie” politic, viceprimarii care au n atributii problemele de mediu erau, de regul, coordonatorii campaniei electorale, n timp ce unii primari nu doreau s discute cu echipele de control.
50 de primarii sanctionate n 2011
Anul trecut, au fost verificate toate comunittile vasluiene, 50 de primrii fiind sanctionate pentru deficiente precum albii de ruri colmatate, poduri nfundate, constructii n zone inundabile etc. n cadrul campaniei, inspectorii de mediu au constatat existenta constructiilor ilegale n zonele de protectie a rurilor, dar s-a observat c exist si constructii la care s-a eliberat autorizatie din partea primriilor. Din lips de preocupare a autorittilor locale, albiile rurilor s-au colmatat cu vegetatie sau, si mai grav, cu deseuri. n unele cazuri, podurile si podetele au fost blocate de acumulri de deseuri, fapt ce reduce posibilitatea scurgerii normale a apelor. Astfel, n cazul unor precipitatii nsemnate cantitativ, exist riscul provocrii de inundatii. ns, cea mai mare problem de mediu continu s fie lipsa de educatie a populatiei. Chiar si n cazul n care exist locuri amenajate pentru depozitarea deseurilor, cettenii continu s arunce deseurile n locuri nepermise, n albiile rurilor, n rpe, de-a lungul cilor de comunicatie, n rigolele stradale sau chiar pe terenurile agricole.