Vasluiul, oras al generatiilor viitoare

Florin Srbu, candidatul PRM la functia de primar al municipiului Vaslui, crede c o component vital a activittii Primriei si Consiliului Local Vaslui este infrastructura dedicat tinerilor. Fie c vorbim despre sporirea spatiilor locative destinate tinerilor si familiilor aflate la nceput de drum, fie c ne referim la spatiile de petrecere a timpului liber sau la cele dedicate activittilor sportive, toate investitiile Primriei n acest sens vor recomanda Vasluiul drept un oras al tinerilor, spune Florin Srbu.

Reporter: Domnule Srbu, de regul, construirea de locuinte pentru tineri este unul dintre capitolele centrale ale ofertelor tuturor candidatilor la functia de primar al unei localitti…
Florin Srbu:
Sunt de acord c avem o problem la Vaslui cu spatiile de locuit, care sunt insuficiente raportat la numrul de tineri si de tinere familii; din acest motiv, n programul pe care l propun locuitorilor municipiului sunt prevzute msuri concrete pentru sporirea numrului de locuinte destinate tinerilor, familiilor aflate la nceput de drum, dar si a numrului de locuinte sociale. n primul rnd, m angajez s continui si s accelerez programul de construire de locuinte prin ANL. De asemenea, o solutie aflat la ndemna Primriei si Consiliului Local este mansardarea blocurilor, evident, cu respectarea prevederilor legale si cu acordul proprietarilor. Totodat, am rezolva, cu ajutorul constructorilor implicati n aceste lucrri, si igienizarea subsolurilor, realizarea curteniei pe casa scrilor si, de ce nu, chiar izolarea termic a blocurilor. Vom pune n vedere constructorilor c aceste operatiuni le apartin, Primria fiind garantul si verificatorul bunei executii a lucr- rilor. Pn la urm, implicarea Executivului si a Consiliului Local ntr-un astfel de demers ar aduce o not de seriozitate n acest proiect urban. Totodat, tinem cont c nu toti vasluienii locuiesc la bloc, de aceea, n programul pe care l propun cettenilor este prevzut acordarea gratuit de suprafete de teren tinerilor familii n vederea construirii de locuinte. Fat de prevederea n vigoare n prezent, intentionez ca termenul de realizare a locuintelor s fie prelungit pn la doi ani, nu la un an, cum este prevzut acum. Trebuie s tinem cont de efectele crizei, care a adus pentru toti o lips acut de resurse financiare, iar aceast prelungire a termenelor de execut ie ar veni concret n sprijinul celor care doresc s si construiasc o cas.

Rep.: V propun s vorbim si despre facilittile adresate tinerilor.
Florin Srbu:
nainte de orice, as vrea s constat urmtorul lucru: din nefericire, realitatea este c prima optiune a tinerilor este s prseasc Vasluiul, fie pentru a nvta, fie mnati de dorinta de a munci. Dac lsm deoparte aceste dou aspecte, constatm c nici cnd vine vorba despre petrecerea timpului liber tinerii vasluieni nu au foarte multe optiuni. Pe de alt parte, tot ce fac Primria si Consiliul Local n aceast directie trebuie s fie investitii concret, care, n perspectiv, s recomande Vasluiul drept un oras al tinerilor si al generatiilor viitoare. Iat de ce m-am oprit asupra unor obiective cu potential cert, iar unul dintre acestea este Teatrul de Var, care poate deveni un reper al municipiului. Cred c solutia este un parteneriat publicprivat: concesionarea Teatrului de Var pe un anumit numr de ani, astfel nct investitorul s aib timp s si amortizeze investitiile si s realizeze un profit multumitor, dup care vom ncasa redeventa pe concesiune. Teatrul de Var trebuie readus la scopul pentru care a fost creat: s rmn componenta de ecran, scena, toate cu modernizrile care se impun, iar n locul scaunelor s fie amenajate terasamente suficient de late pe care s fie amplasate mese si scaune, inclusiv vegetatia specific. Vreau ca, n viitorul apropiat, la Teatrul de Var s putem viziona filme, s urmrim meciuri de fotbal si s ne sustinem echipa, FC Vaslui, n campionatul intern si n cupele europene. Este de analizat si de luat n vedere chiar realizarea unui acoperis usor, ca s protejeze publicul atunci cnd plou. n ceea ce priveste platoul de lng Teatrul de Var, platforma ar putea fi folosit pentru realizarea unor piste pentru role, skateboarding, ciclism sau alte forme de sport n aer liber. De altfel, o destinatie asemntoare ar putea fi dat si platformei de dup Parcul Copou, spre statia de tratare, care are o suprafat foarte generoas chiar si pentru amenajarea unei piste de karting.

Rep.: Ati mentionat deja c unele „lipsuri”, s le numim asa, ale vietii culturale din municipiu sunt n atentia dumneavoastr.
Florin Srbu:
La acest capitol, unul important n programul meu, vreau s m refer n special la tinerii din municipiul Vaslui pentru care s-a fcut prea putin. Sunt carente evidente si, cu putin bunvoint si determinare din partea administratiei locale, pot fi remediate ntr-un timp relativ si fr costuri exorbitante. Este suprtor pentru tineri, dar si pentru noi toti, c Vasluiul are o infrastructur care, din pcate, nu numai c nu a fost pus n valoare, dar a fost lsat de izbeliste. M refer aici la fostul Cinematograf „Independenta”, care va trebui cumprat de municipalitate si modernizat pentru vizionarea de filme 3D, IMAX. Va putea fi folosit pentru organizarea de spectacole si alte activitti cultural-artistice cu participare numeroas. Spatiile de la parter vor putea fi folosite pentru diverse activitti specifice tinerilor. Repet: este vorba despre investitii nu foarte mari, dar care vor fi amortizate si trecute relativ repede pe profit. Exist programe guvernamentale si, mai ales, proiecte europene. Din partea administrat iei locale trebuie doar preocupare si bunvoint.

Rep.: Timp liber, cultur, iar enumerarea ar trebui s continue cu… sportul, nu?
Florin Srbu:
Evident, sportul este o preocupare a tinerilor, dar nu numai, iar acest lucru oblig Primria si Consiliul Local s investeasc n infrastructura specific si s diversifice, pe ct posibil, oferta cu care vine n ntmpinarea amatorilor de activitti sportive. n programul meu este prevzut realizarea de noi baze sportive, n special terenuri de fotbal, cu gazon natural si artificial, dar si terenuri de tenis n special n suburbiile municipiului Vaslui, unde tinerii sunt vitregiti de posibilitatea de a face sport. O idee interesant, care ar aduce si un plus de estetic municipiului Vaslui este si platforma care ar rezulta prin acoperirea vechii albii a rului Brlad, fr afectarea cursului rului, care ar urma s curg printr-un sistem de tubulatur de mari dimensiuni. Platforma rezultat ar avea o suprafat estimat de 1,5- 2 hectare si va putea fi folosit pentru de minibaze sportive, terenuri de joac pentru copii, locatii pentru picnic cu grtar, mese si scaune, surse de ap potabil si toalete ecologice. Nu n ultimul rnd, vor fi amenajate locuri de parcare, n prtile laterale, toate ncadrate cu vegetatie adecvat. Un alt avantaj al acestui proiect este si disparitia din zon a mirosului si tntarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.