Sfintii Apostoli Petru si Pavel – ocrotitorii sistemului penitenciar romnesc

Sfintii Apostoli Petru si Pavel se srbtoresc anual pe 29 iunie. Tot n aceast zi este marcat si Ziua Penitenciarelor din Romnia, considerndu-se c cei doi apostoli sunt un bun exemplu pentru iertarea lui Hristos fat de greselile oamenilor. n calendarul popular, Apostolul Petru este numit Snpetrul de Var. El poate fi vzut de pmnteni la miezul noptii, cnd se deschide pentru o singur clip cerul, stnd la masa mprteasc n dreapta lui Dumnezeu.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel se bucur de o cinstire deosebit din partea Bisericii, fiindc au fost „cpetenii apostolilor” si „lumii nvttori”, contribuind, prin rvna lor, la rspndirea cuvntului evanghelic n multe prti ale lumii. E greu a tlmci n grai omenesc vrednicia lor deosebit. Cnd Biserica a luat hotrrea de a-i pomeni n aceeasi zi, a fost cluzit de cursul istoric al evenimentelor. Amndoi au primit cununa martiriului n aceeasi zi, 29 iunie, anul 67. Dar n afar de coincidenta zilei martiriului, Biserica a mai avut n vedere faptul c pe ct de mare este Petru, tot pe att de mare este si „Apostolul neamurilor”, cel ce s-a convertit pe drumul Damascului. Pe drept li s-au atribuit amndurora calificativele: „raze ale Soarelui celui ntelegtor”, „prietenii lui Hristos”, „lumintorii celor din ntuneric”, „temelii neclintite ale Dumnezeiestilor nvtturi”, „cpetenii nvtceilor”. Dintre aceste aprecieri, cea mai cuprinztoare este aceea de „prieteni ai lui Hristos”, fiindc i nftiseaz ntr-o unitate desvrsit, ca „slujitori ai lui Hristos si iconomi ai tainelor lui Dumnezeu”. Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost la aceeasi nltime religioas si moral, neavnd alt scop al vietii si activittii lor, dect a mrturisi pe Hristos, a vesti cuvntul Lui, a fi de folos oamenilor si a-si mpca cugetul lor. Pe 9 iunie n anul 67 cei doi martiri au fopst ucisi si astfel si-au sfrsit cltoria pe pmnt acesti doi mari luceferi si mrturisitori ai credintei, stlpi ai Bisericii

Sfintii puscariilor

Avnd n vedere c n penitenciare ajung oameni care stiu foarte putin despre Dumnezeu, c Sfintii Apostoli Petru si Pavel au gresit mult n fata lui Hristos (Petru s-a lepdat de El, iar Pavel i-a prigonit pe crestini), dar dup cint puternic au fost iertati, cei doi apostoli pot fi un exemplu de iertare si ncredere n buntatea lui Dumnezeu pentru cei ce gresesc, dar si pentru c cei doi au fost nchisi n temnit. Aceste motive au fost destul de puternice pentru ca cei doi s fie considerati a fi cei mai potriviti ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romnia. Legea 293 din 28 iunie 2004, privind Statutul functionarilor publici din Administrat ia National a Penitenciarelor stipuleaz: „Ziua de 29 iunie se proclam ca zi a personalului din sistemul administrat iei penitenciare”.

Snpetru de Vara

n calendarul popular, miezul verii agrare, Snpetru de Var, a preluat data si numele Sfntului Apostol Petru. n Panteonul romnesc, Snpetru de Var este desprtit de fratele sau, Snpetru de Iarn, patron al lupilor, de aproximativ o jumtate de an. n traditia popular Snpetru apare fie ca personaj pmntean, fie ca divinitate celest. n vremurile cnd oamenii erau foarte credinciosi, Snpetru de Var umbla pe Pmnt, singur sau nsotit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu l consulta la luarea unor decizii. n povestirile si snoavele populare, Snpetru este un om obisnuit: se mbrca n straie trnesti, se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si, mai ales, cu pescuitul. Lui i se intamplau lucruri hazlii pentru calitatea lui de „sfnt”: i s-au furat caii sau boii chiar n vremea aratului, petrece si joac la crcium, are o drgut pescrit, se mbat si este btut de oameni, intr slug la Diavol, este iscoada lui Dumnezeu pe Pmnt si altele. Fiind credincios, foarte harnic si bun sfetnic, Snpetru este luat de Dumnezeu n cer unde i ncredinteaz portile si cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cmrile ceresti, mparte hrana animalelor slbatice, n special lupilor, fierbe grindina pentru a o mrunti prin topire. La marile srbtori calendaristice (Crciun, Anul Nou, Boboteaz) Snpetru poate fi vzut de pmnteni la miezul noptii, cnd se deschide pentru o singur clip cerul, stnd la masa mprteasc n dreapta lui Dumnezeu. Este obiceiul ca de Snpetru oamenii s se duc la biseric cu fructe: mere, cirese, zarzre si cu coliv de gru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.