Dezvoltarea mediului de afaceri, o prioritate

n 2008, Florin Srbu candida din partea PRM la functia de primar al municipiului Vaslui. Nou venit n politic, a reusit s intre n Consiliul Local, functia administrativ tinndu-l constatnt aproape de problemele vasluienilor. Nu sunt candidat de profesie, dar cred c este o obligatie a mea ca cettenii acestui oras s aib posibilitatea de a alege. Platforma mea electoral este rezultatul experientei pe care am acumulat-o n cei patru ani de mandat petrecuti n Consiliul Local, perioad n care am cunoscut cettenii si problemele lor, care nu sunt deloc putine. Fiecare obiectiv din aceast ofert electoral este o nemplinire existent, deci un obiectiv de realizat pentru viitorul primar si viitorul Consiliu Local. – jurist Florin Srbu, candidatul PRM la functia de primar al municipiului Vaslui.

Reporter: Domnule Srbu, iat-v n fata unei noi provocri. Ati intrat n lupta pentru functia de primar al municipiului resedint de judet din postura de presedinte al Filialei Judetene PRM Vaslui.
Florin Srbu:
ntr-adevr, sunt prezent, cu echipa pe care o am alturi si cu o ofert electoral realist si echilibrat, n lupta pentru cstigarea Primriei municipiului Vaslui. Dar tin s punctez un lucru: nu sunt candidat de profesie. Decizia de a intra n aceast curs electoral nu a fost un orgoliu personal, un capitol pe care s l trec ntr-un eventual CV, ci o obligatie fat de cettenii care, n 2008, la precendentele alegeri locale, mi-au dat un vot de ncredere. n numele lor candidez, pentru ca cettenii acestui oras s aib posibilitatea de a alege ntre mai multe programe, ntre mai multe idei si solutii.

Rep.: Altfel spus, dumneavoastr cu promisiunile si vasluienii cu… chiar, ce aduc cettenii n aceast ecuatie?
Florin Srbu:
Dati-mi voie s cred c nu e cazul s vorbim n acesti termeni. Eu nu fac promisiuni exagerate sau ridicole, si s v spun de ce: platforma mea electoral este rezultatul experientei pe care am acumulat-o n cei patru ani de mandat petrecuti n Consiliul Local, perioad n care am cunoscut cettenii si problemele lor, care nu sunt deloc putine. Fiecare obiectiv din aceast ofert electoral este o nemplinire existent, deci un obiectiv de realizat pentru viitorul primar si viitorul Consiliu Local.

Rep.: V-as ruga s identificati un astfel de obiectiv.
Florin Srbu:
Cred c una dintre problemele istorice cu care ne confruntm aici, la Vaslui, este insuficienta dezvoltare a mediului de afaceri. Suntem un oras relativ mic, n care exist destul de multi agenti economici, majoritatea de mici dimensiuni, care si desfsoar activitatea n principal n piete si n bazar. Dac problema agentilor economici din Piata Traian a fost n bun parte rezolvat, asigurndu-li-se de ctre Consiliul Local si Primrie conditiile necesare pentru un comert civilizat, beneficiarul principal fiind cetteanul, n Piata Vidin, lucrurile nu stau, din pcate, la fel de bine. Poate era de preferat o activitate stradal n locul masrii agentilor economici n demisolul fostului „Central”. Probleme exist si n Bazar. Aici, dup discutiile cu comerciantii, cred c cea mai bun solutie este ca ei s rmn n aceeasi locatie, dar nu n aceleasi conditii, ci ntr-un Bazar modern, care s functioneze ntr-un spatiu parter-demisol, cu toate utilittile, iar deasupra s fie construit o parcare. Aceasta va descongestiona traficul rutier din zon si, de asemenea, ar putea fi folosit si de ctre localnici si de ctre cei care vin n parcul din apropiere sau la meciurile echipei de fotbal. Mutarea Bazarului nu ar fi deloc benefic, pentru c s-ar pierde foarte mult din vad; agentii economici nu ar mai realiza profit si, ncetncet, si vor nchide afacerile. Cred c cea mai bun ntelegere a acestui fenomen are loc dac urmrim ce se ntmpl cu Interex dup deschiderea magazinului Kaufland. Vadul mai bun al celor din urm si-a spus cuvntul.

Rep.: Suntem cumva la periferie cu aceste exemple, dar activitatea comercial se desfsoar si n orasul propriu-zis…
Florin Srbu:
Asa este, iar programul meu prevede o serie de msuri concrete pentru ncurajarea si dezvoltarea afacerilor n spatiile de la parterul blocurilor, cu accent pe clasa micilor meseriasi. V dau un exemplu: acum, n Vaslui exist un singur atelier de confectii haine din piele si doar cteva de reparatii ncltminte, care rezist n conditii deloc bune. Trebuie dezvoltat orice form de activitate comercial, iar institutia Primriei trebuie s manifeste o mai mare deschidere pentru autorizarea diverselor activitti comerciale, precum si pentru acordarea de facilitti. Cstigm locuri de munc si, sigur, o crestere a bugetului local, prin taxele si impozitele colectate. Cred c trebuie s insistm pe dezvoltarea mediului de afaceri din interiorul municipiului Vaslui, pentru c pozitionarea noastr geografic nu este chiar cea mai avantajoas sau „cutat” de ctre investitori. Ne lipseste mcar un aerodrom, care, dac ar fi realizat, sigur am aprea altfel pe harta aerian a Romniei si, de ce nu, a Europei si chiar a lumii. Fcndu-ne astfel cunoscuti, vor aprea si investitorii puternici. n acest context, pe termen mediu, se poate vorbi si despre realizarea unei platforme industriale, fie pe amplasamentul fostelor fabrici din Zona Industrial, fie pe terenuri din apropierea municipiului, aflate ori aduse prin cump- rare n proprietatea Consiliului Local. Poate nu vom ajunge n situatia n care se afl acum Clujul, dar, prin responsabilizarea parlamentarilor de Vaslui, care trebuie s aib o colaborare strns cu Guuvernul, putem s realizm ceva bun n domeniul investitiilor. Si mai avem un atu al nostru: fort de munc calificat, priceperea meseriasilor si costuri mici ale minii de lucru. Toate aceste argumente, coroborate cu implicarea Primriei si Consiliului Local n acordarea de facilitti fiscale reale si nu declarative, vor face s prezentm un interes mult mai mare pentru investitori.

Rep.: n general, investitorii sunt atrasi de nivelul mic al fiscalittii.
Florin Srbu:
Corect, iar acest instrument face parte din mijloacele aflate la ndemna Consiliului Local si Executivului. M refer la impozitul pe cldiri si terenuri pltite de agentii economici, la impozitul pe cldiri si terenuri pltite de persoanele fizice, dar si la taxele anuale de reautorizare, care nu sunt chiar cele mai stimulatoare pentru cei mentionati. Sunt agenti economici care au cldiri cu o valoare de impozitare foarte mare, impozitul devenind o povar. Cunosc exemple concrete n acest sens, mai mult, v pot spune c, n perioada urmtoare, din cauza fiscalittii, agenti economici puternici, n care lucreaz sute de angajati, si vor nchide portile si si vor muta afacerile n mediul rural, n apropierea Vasluiului, unde fiscalitatea este mai mic. Solutia este reducerea fiscalittii, msur pentru care optez si n cazul persoanelor fizice. S-ar putea obiecta c scade bugetul local, dar acesta poate fi „salvat” prin mentinerea agentilor economici existenti si prin aparitia altora. S admitem c bugetul local ar putea scdea, dar totodat s recunoas tem c dm o sans financiar n plus mediului de afaceri si locuitorilor. Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important cstig pentru comunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.