Peste 3.340 de concedii medicale n doua luni

Peste 3.340 de certificate medicale si peste 648.000 lei, acestea sunt cifrele bilantului prezentat de Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui pentru primele dou luni ale anului n curs. Cele mai mari probleme apar la completarea gresit a formularelor care certific incapacitatea temporar n munc a unor angajati, erorile fcnd ca certificatul s nu poat fi pltit. Cine pierde? Att pacientul si angajatorul, ct si medicul.

n primele dou luni ale anului 2012, la CJAS Vaslui angajatorii au anexat declaratiilor care certific dovada de pltitori ai fondului de asigurri de sntate si un numr de 3.347 de certificate medicale. Unele dintre acestea au fost pltite de angajator, altele, de CJAS, care a virat n acest scop suma de 634.000 lei. Potrivit reprezentantilor CJAS Vaslui, numrul concediilor medicale este n scdere nc din 2010. „n anul 2010, am primit 37.167 de concedii medicale, nsumnd 291.034 zile de concediu, si am pltit concedii medicale n valoare de 5 milioane lei. n anul 2011, la CJAS Vaslui au fost depuse 23.163 de concedii medicale, nsumnd 183.162 de zile, si am decontat 4,03 milioane lei. Este foarte posibil ca numrul concediilor medicale s fi sczut din cauza controalelor care au avut loc si din teama medicilor de a mai elibera cu usurint un concediu medical. De asemenea, multe dintre concedii au fost n fiecare an pe sarcin si lehuzie. Scderea natalittii duce si la scderea numrului de concedii medicale. Un alt factor ar putea fi scderea numrului de persoane angajate. Fireste, o persoan care nu este angajat nu are nevoie de concediu medical. Un alt factor ar putea fi chiar refuzul angajatilor care se mbolnvesc de a-si lua concediul medical, din teama de a nu-si pierde locul de munc atunci cnd se mbolnvesc”, a precizat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui.

Probleme n completarea formularelor

Multi dintre medicii din judet nu acord foarte mare important modului n care completeaz certificatele medicale care dovedesc incapacitatea partial de munc a unor persoane. Asa se face c acestea ajung la angajator, apoi la CJAS, unde sunt refuzate. „Dac pe formularul tip de concediu medical nu sunt toate rubricile completate, asa cum cere legea, suntem obligati s respingem cererea de plat a acelui concediu medical. Persoanele a cror cerere de plat este respins se pot adresa din nou medicului sau angajatorului, pentru completarea corect a formularelor. Mai sunt si situatii n care, desi angajatorul plteste angajatului concediul medical, depune certificatul la sediul CJAS peste termenul limit, care este de 90 de zile de la eliberare. n aceste cazuri, angajatorul nu-si mai poate primi banii”, a mai spus Mihaela Chitariu. Un top al medicilor care elibereaz concedii medicale i situeaz pe primul loc pe medicii din spitale, urmati de medicii specialisti din ambulatoriile de specialitate, medicii de familie elibernd cele mai putine certificate medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.