Angajatii lui Boc au dezertat !

Contractele noi de munc anuntate cu mult emfaz de Guvern au fost doar gogosi electorale. n luna iunie, din cele 2.482 contracte noi de munc anuntate de Inspectia Muncii, n datele statistice nu se regsesc 2.137 documente. Aceeasi disparitie inexplicabil a avut loc si n mai, cnd alte 2.521 contracte s-au evaporat. n total, n doar dou luni, judetul Vaslui a pierdut 4.658 contracte de munc si a cstigat doar 624 salariati.

Contractele de munc scoase la „lumin” n urma aplicrii noului Cod al Muncii se dovedesc a fi o mare minciun. Pentru a doua oar consecutiv, datele oficiale prezentate de ctre Directia Judetean de Statistic (DJS) Vaslui infirm flagrant rezultatele obtinute de Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui. Cu alte cuvinte, n conferin- tele de pres organizate de Inspectia Muncii s-au vnturat niste date care nu au nimic n comun cu realitatea de pe piata muncii locale. Conform datelor ITM, n urma actiunilor desf- surate pentru combaterea muncii la negru, n luna iunie, au fost nregistrate nu mai putin de 2.482 contracte noi de munc. Din raportul lunar publicat de DJS, n judetul Vaslui numrul salariatilor a crescut cu numai 345 de persoane. Mai exact, la sfrsitul lunii iunie, n judetul Vaslui s-a nregistrat un numr de 51.864 salariati, fat de 51.519 salariati la sfrsitul lunii mai. Practic, la un simplu calcul, n datele statistice oficiale nu se regsesc 2.137 contracte de munc.

n luna mai, aceeasi poveste

Potrivit datelor prezentate de ctre ITM Vaslui, n luna mai, s-au nregistrat 2.800 contracte noi de munc. Potrivit datelor statistice, la sfrsitul lunii aprilie, n judetul Vaslui s-a nregistrat un numr de 51.240 salariati. Conform acelorasi date, la sfrsitul lunii mai, n judetul Vaslui s-a nregistrat un numr de 51.519 salariati. Cu alte cuvinte, n luna mai, la nivelul judetului Vaslui s-au nregistrat mai mult cu 279 de salariati, comparativ cu luna aprilie. Dac ne raportm la cele 2.800 de contracte noi de munc prezentate de ITM, rezult cu nu mai putin de 2.521 de contracte de munc nu sunt prinse n scriptele oficiale. Potrivit reprezentantilor DJS Vaslui, buletinele statistice lunare cuprind toate persoanele care s-au angajat sau care au fost disponibilizate n respectiva luna. La rndul lor, reprezentantii ITM Vaslui, sustin c nu detin date despre modul n care statistica colecteaz numrul contractelor de munc active.

Salarii mai mici cu 4 lei

n luna iunie, cstigul salarial mediu net a fost de 1.014 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.102 lei) si n servicii: 1.042 lei, iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii: 961 lei. n luna mai 2011, cstigul salarial mediu net a fost de 1.018 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.140 lei) si n servicii: 1.041 lei, iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii: 969 lei. Cu alte cuvinte, salariatii vasluienii au primit n medie un salariu net mai mic cu 4 lei. n aceiasi lun, cstigul salarial mediu brut a fost de 1.374 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.504 lei) si n servicii (1.419 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii: 1.292 lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.