50 de milioane de euro pentru mpadurirea terenurilor degradate

Uniunea European pune la btaie 50 de milioane de euro pentru prima mpdurire a terenurilor agricole.Fondurile nerambursabile pot fi accesate de autoritti publice locale detintoare de teren agricol, dar si de persoane fizice autorizate. n prezent, la nivelul judetului Vaslui exist aproximativ 70.000 hectare de terenuri degradate.

n perioada 1 – 30 septembrie 2011 se va desfsura a treia sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Msurii 221 – Prima mpdurire a terenurilor agricole. Proiectele vor putea fi depuse la Oficiile Judetene ale Agentiei de Plti pentru Dezvoltare Rural si Pescuit. Prin intermediul acestei msuri se pot mpduri toate terenurile agricole la nivelul ntregii tri, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Asadar, se poate asigura si mpdurirea terenurile agricole din jurul oraselor cu conditia respectrii cerintelor specifice ale acestei msuri de finantare. Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autorittile publice locale detintoare de teren agricol. La nivelul judetului Vaslui exist aproximativ 70.000 hectare de terenuri degradate. Grav este faptul c, n fiecare an, suprafata arid creste, iar impactul direct asupra mediului nconjur tor este dramatic. Nisipurile nghit suprafete arabile valoroase, microclimatul necesar precipitatiilor dispare, n timp ce seceta si procesul de desertificare pun n pericol comunitt ile locale. Mai mult, judetul nostru duce n spate o povar extrem de grea, care va fi fatal pentru generatiile viitoare. Dac media pe tar este de 26,3%, din suprafata total a jude- tului nostru doar un procent de 13% este acoperit de pduri. Sudul jude- tului Vaslui este cel mai expus la pericolul transformrii ntr-un desert autentic. Zone precum Brlad si Epureni sunt favorite s fie acaparate de suprafete aride, fr viat. Ocolul Silvic Epureni mai administreaz n prezent circa 16.000 hectare de pdure, n timp ce la Ocolul Silvic Brlad vegetatia forestier se ntinde pe o suprafat de numai 10.000 de hectare. Pentru a putea vorbi de vegetatie din belsug, n respectivele areale pdurea ar trebui s reprezinte 35% din suprafat a total. Din pcate, dup retrocedri succesive si un jaf fr margini, n prezent, pdurile mai sunt n picioare pe o suprafat de numai 7%.

3 COMENTARII

  1. pai cum sa nu ramana 10000 de hectare de padure daca nea marcel paduraru vinde cate 3 -4 ha pe iarna ,traim intr-o tara de idioti,acu datii lui nea marcel si vreo 5 mil de euro sa puna stejaru care la vandut in 10 ani inapoi ,si asa se face in romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.