Traiasca birocratia!

Reforma aparatului birocratic din judetul Vaslui este o glum. n ultimul an, revigorarea sistemului bugetar a constat n concedierea a numai 268 de salariati. Asanarea sectorului de stat a fost operat n conditiile n care Vasluiul este fruntas la ponderea bugetarilor la numrul de locuitori. Cum era de asteptat, rezervorul de someri este alimentat tot de mediul privat. Din cei 20.117 somneri nregistrati oficial, marea majoritate, respectiv 18.328, provin din firmele private.

Mediul privat continu s fie cel mai consistent rezervor de someri din judetul Vaslui. n ciuda restructurrile repetate de personal din domeniul bugetar, grosul somerilor provine din sectorul de productie. Din cei 20.117 someri nregistrati la data de 31 ianuarie 2011, nu mai putin de 18.328 sunt fosti lucrtori n firmele private. Restul, 1.789 de persoane, sunt salariati care au prestat n aparatul de stat. Demn de remarcat este faptul c, dup un an de modernizare a structurilor bugetare, numrul persoanelor disponibilizate este infim. Practic, la nivelul judetului Vaslui, „nsntosirea” aparatului birocratic de stat a constat n concedierea a numai 268 de persoane. ns istoria decapitrii productiei locale este mult mai bogat n „mpliniri”. n ultimii 20 de ani, la nivelul judetului Vaslui zonele industriale s-au redus cu circa 50%, n timp ce sectorul bugetar s-a mrit de aproximativ 10 ori. Astfel, s-a ajuns ca, dup 20 de ani de economie de piat, economia judetului s se sprijine n bun msur pe IMM-uri, sector grav afectat de recesiunea economic.

Fruntasi la birocratie

Potrivit datelor prezentate de ziarul „Financiarul”, la nivelul anului trecut, ponderea bugetarilor la numrul de locuitori din judetul nostru era de 3,48%. Mai exact, la o populatie de 452.528 de locuitori, cei 15.740 de bugetari din administratie reprezintau 3 functionari la 100 de locuitori. La nivelul celorlalte judete din Moldova, ponderea bugetarilor la numrul de locuitori era urm- toarea: Neamt – 2,81%, Galati – 3%, Bacu – 3%, Suceava – 3,1%, Iasi – 3,2%, Botosani – 3,05%, Vrancea – 3,35%. Potrivit aceluiasi studiu, judetul Vaslui conducea detasat la capitolul birocratie si comparativ cu cele mai srace judete din tar. Spre exemplu, n Mehedinti, ponderea bugetarilor n totalul populatiei era de 3,21%, n timp ce n Teleorman era de 3,29%. Ct priveste judetele dezvoltate economic, datele sunt dezarmante. n judetul Constanta, ponderea bugetarilor la numrul de locuitori era de 2,35%, n Cluj de 3,1%, iar n Timis de 3,4%.

Salarii de groaza

Cum era de asteptat, o astfel de realitate economic si social sa repercutat direct asupra veniturilor. n cursul anului trecut, vasluienii au pierdut la salariul mediu net suma de 136 lei. Potrivit datelor Directiei Judetene pentru Statistic Vaslui, n decembrie 2010, cstigul salarial mediu net a fost de 991 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.430 lei) si n industrie plus constructii: 993 lei, iar sub medie s-au situat cstigurile din servicii: 968 lei. n aceeasi lun, cstigul salarial mediu brut a fost de 1.343 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.958 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii: 1.339 lei si n servicii (1.314 lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.