Vasile n-are bani de rata

n fiecare lun, cineva l sun pe Vasile pentru a-i aminti, ntr-un limbaj politicos, dar impersonal – si din acest motiv extrem de enervant -, c se apropie ziua n care trebuie s plteasc rata. Dac nu l sun, primeste un SMS. La fel de enervant. Toate SMS-urile sunt stresante, pentru c toate i pun n vedere sau, cnd si cnd, l someaz s dea bani. Vasile, plteste rata! Dac deja a pltit-o, Vasile e invitat la fel de politicos s ignore mesajul.

***

O cercetare sociologic de dat recent arat c romnii sunt cel mai stresati de bnci – a se citi probabilitatea n crestere de a nu-si mai putea plti ratele contractate. S-au bucurat, acum ctiva ani, n exces de creditul doar cu buletinul. Acum, pltesc consumismul zglobiu din vremurile n care, pentru toti si pentru fiecare n parte, criza era o notiune inofensiv. Era o poz din cartea de istorie, n care niste americani vrsau n strad bidoane mari cu lapte. Ce ru poate s-ti fac asta?! *** Netemtor, Vasile cumpra orice, de la usctorul de pr pn la plasma cu diagonal de peste un metru. i trebuia doar cu actul de identitate si un munte de rbdare, dar nu pentru a compara preturile, ci parametrii tehnici si, binenteles, „clasa energetic”. Vasile si lua n rate si combin frigorific, desi – n mod att de evident – nu i trebuia. O armat furioas, format din mii de Vasile generici, devaliza, n fiecare zi, magazinele de electronice si electrocasnice. Pe lng masina de splat, Vasile si lua si un telefon „de fite”. Si un toaster. „Pentru aia mic”, evident, c doar n-o s se pun el, Vasile, la nc o sut de mii de lei vechi la rat… n mod ironic, pentru Vasile, „creditul doar cu buletinul” a fost, n epoca de aur a cumprturilor „la scar mare”, singura lui manier de recunoastere sau confirmare social. Ai CNP? Poftim la shopping!

***

De cnd se stie, lui Vasile i s-a furat totul din cutia postal, de la ziare si scrisori pn la pliantele si fluturasii publicitari. Numai facturile nu i le fur nimeni. Hotii se feresc de ele, de parc plicurile subtiri si albe, pe care Vasile le recunoaste de la distant, ar fi impregnate cu o substant toxic. Facturile la ap, curent, gaz, telefon, cablu etc. l anunt, toate, cu cifre scrise mrunt, c e dator ntr-o mie de locuri. Bani, bani, bani. Multi bani. Bani pe care nu i are, bani pe care Vasile i face tot mai greu sau – mai nou – nu i mai face deloc. *** Combina frigorific zace ntr-un colt de hol. Goal. E un fel de mas alb, fr picioare, pe care gospodina casei a pus un mileu, o vaz si trei ziare vechi. Plasma „de un metru si” s-a stricat acum un an. Zace, si ea, plin de praf. Vasile si aminteste c a cumprat-o cnd primeste mesaj, cnd este sunat, cnd deschide un plic etc. si aminteste si njur, pentru c mai mult a pltit-o dect a folosit-o. Rata, att de suportabil atunci, a devenit un calvar. Si-a refuzat o mie de plceri mrunte pentru a o putea plti la timp, pentru a nu-l scrie ia pe lista datornicilor. Pe el si pe nc un milion de-al de el.

***

ntr-o tar n care nimic nu este exact si nimic nu merge „la fix”, punctualitatea apartine exclusiv creditorilor. Ei dau ora exact. Bncile, furnizorii de utilitti – cei crora Vasile le va datora toat viata ceva – i (de)regleaz ceasul intern. Adevratul ritm al vietii lui Vasile este ritmul n care plteste facturile. Dac plteste, nu moare, dar nici nu trieste; nu plteste, este deja mort. Cineva o s l someze, o s l ameninte, o s l execute. O s i ia, o s i confiste ceva. Cte-un pic sau deodat, chiar nu mai conteaz. Asa c, drag Vasile, ai face mai bine s pltesti. Aaa, nu ai cu ce? Trebuia s te gndesti la asta cnd ai cumprat, nu acum.

***

Statul i ia cel mai mult. Are si forta, si mijloacele s o fac. Mai important, statul nu are remuscri. Statul care ia mereu si nu d mai nimic este cel n care trieste acum Vasile. Este tot un fel de banc, la care e dator fr a fi vrut vreodat s mprumute ceva. Iar statul – odinioar unul social – nu i mai garanteaz nimic. Nu l mai ajut, nu l sustine, pentru c, Vasile a auzit-o de un milion de ori, nici el nu mai poate. Sracul. Vasile n-are bani de rat iar Statul, sracul, tot pe banc o ajut.

2 COMENTARII

  1. brava! un articol de 100%. ca in invatamant. 😉 daca am face recensamantul in barlad, cred ca pe mai mult de 95% ii cheama „vasile” din acest punct de vedere! toate cele bune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.