Vaccin HPV expirat de peste 18 miliarde lei vechi!

Peste 6.800 de doze de vaccin mpotriva cancerului de col uterin (HPV), n valoare de peste 18 miliarde lei vechi, au expirat n depozitul Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui, demonstrnd nc o dat c marea campanie de vaccinare demarat de Ministerul Snttii a fost un si mai mare fiasco. Reprezentantii DSP spun c nu au nicio vin pentru aceast situatie, pentru c dozele de vaccin au fost alocate de minister fr s fi fost solicitate. n paralel, Serviciul de promovare a snttii din cadrul DSP deruleaz o ampl campanie de constientizare a importantei vaccinrii HPV. Totodat, reprezentantii institutiei spun c vor solicita vaccin doar cnd vor avea solicitri.

n 2008, Ministerul Snttii a demarat o campanie de vaccinare mpotriva cancerului de col uterin ce s-a preconizat a fi, nc de la nceput, un esec. Si asta nu pentru c vaccinul nu este eficient. Dimpotriv. Rata mare a persoanelor cu cancer uterin o justific, att la nivel national, ct si la nivel judetean. La sfrsitul anului 2009 existau n evidente la nivel de judet un numr de 741 de paciente cu neoplasm de col uterin iar la 31 decembrie 2010 erau un numr de 749 de paciente. n anul 2009 s-au nregistrat un numr de 70 de cazuri noi de paciente cu cancer de col uterin, 25 n urban si 45 n rural, iar n anul 2010 s-au nregistrat un numr de 61 de cazuri noi, 27 n urban si 34 n rural, ne-a precizat dr Irina Carmen, seful Compartimentului de evaluare si promovare a snttii din cadrul DSP Vaslui Printii nu si-au dat ns acordul s- si vaccineze fetitele, considernd c nu au informatii suficiente despre efectele benefice ale acestuia. Temeri au fost alimentate si de demararea brusc a campaniei, fr o campanie de informare anterioar vaccin- rii. Asa se face c Ministerul Snttii a trimis la Vaslui nu mai putin de 7.700 de doze de vaccin HTP… De la demararea campaniei, din 2008, la nivelul judetului Vaslui au fost vaccinate 837 de fetite. Vaccinul nefolosit a expirat la sfrsitul anului trecut. Acum, DSP Vaslui urmeaz s neutralizeze acest vaccin cu ajutorul unei firme specializate. Nu noi am solicitat aceste doze, ci aceasta a fost cantitatea pe care ne-a repartizat-o Ministerul Snttii, a precizat Mihaela Topliceanu, reprezentantul DSP Vaslui. Un calcul simplu ne d si proportia sumelor cheltuite aiurea de Ministerul Snttii: o fiol de vaccin HPV cost 272,5 lei noi. Cele peste 6.800 de vaccinuri expirate din depozitul DSP Vaslui au o valoare de peste 1,8 milioane lei, echivalentul a peste 18,5 miliarde lei vechi! La aceast sum se vor aduga si cheltuielile, nestiute nc, dar cu sigurant mari, ale neutralizrii vaccinurilor. ntrebarea este cine si ce interes a avut s achizitioneze un vaccin care, se stia din start, va fi refuzat de populatie?! n paralel, n aceast perioad, DSP Vaslui desfsoar o campanie care are ca scop sensibilizarea populatiei asupra cancerului de col uterin si modul n care acesta poate fi prevenit prin depistare precoce si vaccinare anti-HPV. Prin activittile desfsurate se doreste ncurajarea fetelor si femeilor de toate vrstele s acceseze metodele de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare si depistare timpurie a bolii. Acum, n depozitul DSP Vaslui nu se mai afl nici mcar o singur doz de vaccin HPV care s poat fi utilizat. Dar cei de aici s-au nvtat minte. Dac vor fi solicitri pentru acest vaccin, vom solicita Ministerului Snttii strict numrul de doze de care avem nevoie, a precizat Mihaela Topliceanu.

2 COMENTARII

  1. Asa-i cand pui un contabil la conducerea sanatatii! Nu contest calitatile de economist ale d-lui cu pricina, dar este necesar ca in fiecare domeniu sa fie pus in frunte un specialist de marca. Sanatatea nu se face numai adunand cifrele pe linii, coloane sau in diagonala, mai este nevoie si de ceva experienta in domeniu.Si, mai ales, de consultarea celor in masura sa stapaneasca problemele specifice. A te aproviziona cu cantitati uriase de medicamente(in cazul nostru, vaccin) fara o certitudine a utilitatii acestora-adica, in speta, o campanie eficienta- nu face decat sa evidentieze lipsa de profesionalism in acest domeniu. Am mai avut un cizmar(laudabila meserie, dar,din pacate, pe cale de disparitie) care se pricepea la toate, si iata unde am ajuns: chiar in coada Europei. Am mai avut si vreo 15000 de specialisti (dar nu cred ca stia cineva in ce erau specialisti), care au contribuit din plin la caderea libera a Romaniei. Ar fi cazul sa existe si posibilitatea tehnocratilor de a-si spune parerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.