Garzile, bagate cu forta pe gt medicilor de familie

Potrivit unui proiect de act normativ emis de Ministerul Snttii, medicii de familie vor avea obligatia de a asigura continuitatea asistentei medicale primare n centrele de permanent, n afara programului de lucru. Msura reediteaz o politic mai veche, care, n urm cu ctiva ani, s-a dovedit pe ct de costisitoare, pe att de ineficient. Medicii de familie spun c aceasta este nc una dintre msurile menite s i nfurie si c pregtesc proteste la nivel national.

Ministerul Snttii (MS) a publicat n dezbatere public un proiect de Ordonan- t privind asigurarea continuitt ii asistentei medicale primare prin centrele de permanent. Conform proiectului de act normativ, medicii de familie aflati n relatie contractual cu casele de asigurri de sntate si care si desfsoar activitatea n localittile arondate teritorial la centrele de permanent sunt obligati s asigure continuitatea asistentei medicale primare n aceste centre, ncepnd cu prima zi a sptmnii si pn vineri, ntre orele 15.00- 08.00. Si n zilele de smbt si duminic si cu ocazia srbtorilor legale serviciul de permanent se va efectua n intervalul 08.00-08.00, a doua zi. Zonele n care se nfiinteaz centre de permanent sunt stabilite de directiile de sntate public, cu acordul prealabil al caselor de asigurri de sntate si al consiliilor locale. Pentru serviciile acordate n cadrul centrelor de permanent, medicii de familie vor fi retribuiti, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist n regim de gard. MS motiveaz aceast decizie afirmnd c se urmreste accesul pacientilor la servicii de asistent medical primar indiferent de or si de zon, reducerea numrului de solicit ri la serviciile publice de ambulant, cresterea capacitt ii de interventie a acestor servicii prin deplasrile ambulant elor la cazurile care sunt urgente reale, evitarea aglomer rii structurilor de primiri urgente ale spitalelor, precum si reducerea numrului de cazuri cu evolutie nefavorabil si a deceselor a cror producere este favorizat prin neasigurarea n timp util a asistentei medicale. n cazul n care medicii de familie nu respect obligatiile impuse de noile reglementri, casele de asigurri de sntate cu care sunt n relatie contractual vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minim garantat a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniti ntr-o localitate stabilit n conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acord rii asistentei medicale n cadrul sistemului de asigurri sociale de sntate.

Medicii se pregatesc de proteste Medicii vasluieni spun c proiectul de act normativ este menit s-i nfurie si mai tare. Noi suntem n faza n care ne pregtim de proteste, pentru c suntem indignati de forma actual a contractului cadru. n acest moment, suntem decisi s nu ncheiem contracte cu Casa de Asigur ri si, prin urmare, nu se pune problema acordrii de permanent. Eu personal nu stiu prea bine la aceast or ce cuprinde proiectul Ordonant ei, dar, n principiu, pot s spun c medicii de familie nu au nimic mpotriva asigur rii permanentei n centre sau cabinete. Este o form care se aplic n toate trile civilizate si am accepta-o si noi dac am fi pltiti pe msur. Numai c, nu stiu cum se ntmpl la noi, toate principiile bune din alte tri sunt aplicate ntr-un mod rsturnat si asistm neputincios i la un dezastru total. Nu nteleg de ce noi, medicii, tot ce muncim trebuie s dm napoi statului. Asteptm s vedem si normele de aplicare a contractului cadru, dar n acest timp pregtim, asa cum am mai spus, strategia de actiune a formelor de protest la care vom recurge n perioada urmtoare, a spus dr. Monica Ilisei, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vaslui si al Asociatiei Medicilor de Familie Vaslui.

Scurt istorie a unor centre ineficiente

Si pn n prezent exista prevederea conform creia, la nivel teritorial trebuiau organizate centre de permanent, dar prezenta medicilor de familie nu era obligatorie, ceea ce ducea la realizarea unei slabe activitti sau chiar la blocarea acesteia. Astfel, n anul 2009, dintr-un buget de 20.000 mii lei alocat de ctre MS pentru functionarea centrelor de permanent, s-au cheltuit doar 11.421 mii lei. Anul trecut, dintr-un buget de 21.000 mii lei alocat, au fost realizate plti n valoare de 13.181 mii lei. La nivel national, functioneaz un numr de 83 centre fixe de permanent, pentru care sunt ncheiate contracte cu casele de asigurri de sn- tate. Judetul Vaslui face parte din rndul celor 17 judete n care la aceast dat nu mai exist niciun centru de permanent. Astfel de unitti au functionat ns, cu ctiva ani n urm. n 2004, n judetul Vaslui se deschideau cinci centre de permanent. nfiin- tate cu intentia de a asigura populatiei servicii medicale de dificultate mic si medie, n perioada de timp n care nu exist program la medicul de familie, centrele de permanent au avut o activitate care a creat numeroase nemultumiri. Primii care s-au plns au fost unii dintre primari care nu au nteles de ce trebuie s plteasc din bugetul local cheltuielile pentru utilitti. Pe urm, si-a artat nemultumirea Casa Judetean de Asigurri de Sntate, care, fcnd un bilant finantare-eficient, au constatat c numrul mic al celor care apeleaz la aceste servicii nu justific cheltuielile destul de mari fcute n fiecare lun. Asa c, la numai un an si jumtate de la nfiin- tare, s-au nchis centrele de la Codesti Peicani si Ivnesti, rmnnd doar dou centre, la Lunca Banului si la Gherm nesti. n scurt timp, a fost deschis un alt centru, la Vutcani. Doar c, cele trei centre de permanent nghiteau lunar peste 550 milioane de lei vechi iar eficienta lor era aproape nul. n timp ce un medic primea pentru o gard efectuat peste 1,1 milioane pe lun, numrul pacientilor consultati n aceast perioad era ntre una si patru persoane. Mai mult, singurul serviciu fcut uneori pacientilor consta n formarea apelului la Ambulant. Dar nici n aceste conditii viata centrelor nu a fost prea lung, n toamna anului 2008, cele trei centre fiind rnd pe rnd nchise, deoarece medicii de familie din judetul Vaslui nu au mai dorit s asigure servicii de permanent. n ceea ce prives te programul care li se impune acum, probabil c n cel mai scurt timp doctorii vor avea si reactii oficiale.

4 COMENTARII

  1. Daca vrei contract cu CNAS, fa niste garzi! Exact ca pe vremea raposatului: daca vrei paine, ia si creveti vietnamezi! Comparatia e fortata, dar cumplit de amara.

  2. Eu de cate ori am avut nevoie de medicul de familie de atatea ori am fost servit ,si ,sunt foarte multumit .Dar dupa cate stiu ,daca ai vreo urgenta te poti duce la spital ,oricum sunt niste interese ascunse aici .Nu inteleg ,si ma intreb tot timpul ,cum poate sa conduca un minister asa de important o persoana de la o etnie ,care nici nu stie bine romaneste .Democratia lasa de dorit in anumite situatii .

  3. bani aruncati pe apa simbetei! normal sa nu doreasca sa efectueze garzi ,nu sunt invatati sa stea atitea ore intru-un loc{ din garda nu se poate chiuli},nu sunt pregatiti profesional, tocmai de aceea adresabilitatea la adresa lor este scazuta.acestia , sa fie platiti doar pe activitate si nu pe lista

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.