Camera Agricol Judetean (CAJ) Vaslui a demarat campania de pregtire profesional pentru agricultori. Meseriile n care vasluienii se pot specializa sunt: lucrtor cultura plantelor, zootehnist si apicultor. Conducerea CAJ face demersuri pentru nceperea de cursuri si pentru legumicultor, viticultor, tractorist si pomicultor. Pn n prezent, 300 de persoane s-au nscris pentru a obtine un certificat de calificare profesional.
Cursurile de pregtire se vor desfsura n mai multe centre: Vaslui, Brlad, Husi si Negresti. Ion Manole, directorul CAJ Vaslui, a precizat c, n functie de solicitri, se vor deschide clase de pregtire si n alte centre. „Pn n prezent, avem 10 clase de apicultori, cu un numr de 280 cursanti. ncepnd de lunea trecut, cursurile au demarat la Vaslui, marti, la Husi, iar joi, la Brlad si Murgeni. Sptmna aceasta, va avea loc a doua or din cele 120 pe care trebuie s le fac fiecare cursant”, a spus Ion Manole. Pentru celelalte meserii, pn la aceast dat s-au nscris 20 de persoane n zootehnie si 15 persoane pentru legumicultori. Pn la sfrsitul lunii ianuarie, se vor organiza si aceste clase si se vor deschide cursurile. n functie de cerintele din teritoriu, specialistii din cadrul CAJ Vaslui vor organiza cursurile n respectivele localitti. Lectorii sunt acreditati si sunt angajatii Camerei Agricole, iar la specializrile pentru care nu sunt lectori, se face apel la persoane acreditat din exterior. „Noi am trecut de la forma de asteptare la ntlnirile cu toti cursantii. n acest fel, pn acum am reusit s avem nscrise 300 de persoane. Sperm ca, pn la sfrsitul anului, s calificm peste 600 de persoane, fat de 400 cte s-au specializat n anul trecut”, a artat Manole.
Obiectiv: proiectele europene
n paralel, CAJ Vaslui ntocmes te si proiecte pentru programele europene: Msurile 141 „Sprijinul fermei de semi-subzistent” si Msura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Sprijinul acordat pentru un proiect de ferm de semi-subzistent este de 1.500 euro pe an, timp de cinci ani. Pentru instalarea tinerilor fermieri, sprijinul acordat ncepe de la 10.000 euro, pentru o ferm de minim 6 UDE si ajunge pn la 25.000 euro, pentru o ferm de minim 14 UDE. Punctajul UDE se calculeaz n functie de terenul cultivat si/sau animalele aflate deja n ferm. Persoanele interesate au fost informate cu privire la documentatia necesar pentru ntocmirea proiectelor n vederea atragerii fondurilor nerambursabile. „Am constatat c informat ia nu a ajuns la majoritatea cettenilor, dar, prin comparatie cu anul trecut, mbucurtor este faptul c foarte multi tineri sunt interesati de aceste proiecte. nscrierile se fac n fiecare luni la sediul CAJ Vaslui, de la Centrul de Afaceri Vaslui, marti, de Sala de sedinte a Primriei Husi, miercuri, la Primria Murgeni si n Aula Liceului „Gheoghe Rosca Codreanu” Brlad”, a adugat Manole. Taxa pentru cursuri este de 250 lei, sum care poate fi achitat n mai multe transe de ctre solicitanti. „Facem demersuri pentru organizarea de cursuri si pentru legumicultor, viticultor, tractorist si pomicultor, meserii care sunt solicitate de multi cetteni. Dorim ca, pe perioada anotimpului rece, s reusim s-i pregtim pe cei care doresc s se califice n aceste meserii. Cettenii trebuie s ne contacteze pentru a se nscrie si a face aceste cursuri, pentru a lua informatii n ceea priveste ntocmirea proiectelor europene”, a subliniat Manole.