Trichineloza costa (prea) mult

Vetrinarii vasluieni avertizeaz c, n cazul infestrii cu trichineloz, persoanele bolnave trebuie internate si supuse unor tratamente medicamentoase costisitoare. Dac infestatia este grav, poate surveni chiar decesul.

Avertismentul vine n urma depistrii, la nceputul acestei luni, a unui focar de trichineloz n judetul Bihor. Specialistii Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Sigurant a Alimentelor (DSVSA) Vaslui anunt totodat populat ia c trebui s constientizeze riscurile pe care si le asum n momentul n care alege s consume carne de porc neverificat de ctre medicii veterinari. Statisticile sunt sugestive: un singur animal infestat cu Trichinella Spiralis poate mbolnvi de trichineloz si peste 100 de persoane. Este o boal comun animalelor si omului, produs de un parazit care trieste ca adult n intestinele animalelor sau omului si ale crui larve se localizeaz n musculatura striat. Rezervorul principal al parazitului este reprezentat de animale slbatice precum urs, mistret, lup, vulpe, roztoare de pdure, iar cel secundar de animalele din vecintatea locuintelor umane cum ar fi soareci, sobolani, cini, pisici si porci. Porcii din gospodrii se pot mbolnvi dac mnnc sobolani infestati, resturi de carne de porc infestat si nesterilizat, provenit din tierile din gospodrii sau resturi de animale vnate, infestate, ne-a declarat medicul veterinar Decebal Sraru, dir. general al DSVSA Vaslui.

Atentie, vine iarna!

Detintorii de porcine trebuie s cunoasc faptul c este interzis cresterea porcilor pe gropile de gunoi si psunatul acestora alturi de populatiile de porci mistreti sau de alte animale slbatice receptive. La om, boala apare n urma consumului de carne de porc domestic sau slbatic, de urs, insuficient fript sau fiart. Preparatele crude, afumate sau srate, produse din astfel de carne sunt, la rndul lor, surse de infestare. Simptomele prezentate de un om infestat cu Trichinella Spiralis sunt foarte asem- ntoare cu cele produse de reumatism. De asemenea, pot apare stri similare celor gripale, afectiunilor cardiace, renale sau alergice. Caracteristice sunt durerile musculare pronuntate, cauzate de larvele parazitului care se localizeaz n musculatura striat (inim, diafragm, limb, etc.). Alternativa acestei variante periculoase este simpl si la ndemna tuturor cresctorilor de porci. Este suficient ca detintorul animalului s mearg la medicul veterinar cu o prob de carne si s solicite efectuarea examenului trichineloscopic. Pe baza actului de identitate, proprietarul va fi nregistrat de ctre medicul veterinar examinator, n registrul de la circumscriptia sanitar veterinar teritorial. Costul unui examen trichineloscopic este de doar 7 lei, a mai spus Sraru. Probele se recolteaz din muschi (limb, zona crnoas dintre dou coaste etc.), localizarea predilect a larvelor. Un cresctor de porci nu va putea garanta c ofer o carne fr pericol de infestare cu Trichinella Spiralis, n absenta dovezii examenului trichineloscopic. Chiar dac examenul trichineloscopic este obligatoriu, nu toti respect prevederile legale. Trebuie men- tionat c aceleasi prevederi se aplic si pentru carnea de porc mistret sau urs, care urmeaz a fi consumat ca atare sau intr n compozitia unor produse, iar printre cei care nu le respect si au avut de suferit se numra braconierii , a conchis directorul general al DSVSA Vaslui. Dect s riste sntatea si chiar viata, a lor si a celorlalti membri de familie, inclusiv a copiilor, cettenii trebuie s fac un minim efort si s duc o mic portiune din porcul tiat la medicul veterinar pentru a fi siguri c nu este infestat. Efectuarea examenului trichineloscopic se face rapid si cost putin. n schimb, dac acest examen simplu nu este fcut, costurile pentru respectivii consumatori pot fi foarte mari sau chiar se poate ajunge la decesul celor care sunt inconstienti!, avertizeaz, la rndul su, si medicul Radu Roatis Chetan, presedintele Autorittii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.