Numai diabetic n Vaslui sa nu fii!

Un vasluian din 30 a fost depistat cu diabet. n primele nou luni ale anului, 15.147 de vasluieni cu diabet zaharat sunt trecuti n evidentele statistice ale Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui. Numrul este n crestere fat de primele nou luni ale anului 2009, cnd n statistici au fost trecuti doar 14.264. La aceast dat, n judet exist ncadrati doar doi medici diabetologi, dar si acestia exist doar teoretic: unul este n concediu de maternitate iar al doilea, n aceast sptmn, n concediu de odihn.

„Din numrul total de 15.147 de bolnavi, un numr de 2.622 sunt n evident cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent) iar 12.485 sunt cu diabet zaharat tip 2 (antidiabetice orale) sau primesc tratament mixt. Bolnavii cu diabet zaharat insulinotratat beneficiaz de teste de automonitorizare, care se elibereaz prin farmaciile cu circuit deschis. Pentru primele nou luni ale anului 2010 au beneficiat de aceste teste un numr de 44 copii si un numr de 3.051 adulti cu vrste peste 40 ani, fat de primele nou luni ale anului 2009, cnd au beneficiat de aceste teste un numr de 40 copii si 2.892 de adulti. Anul acesta, pn n prezent au fost testati prin efectuarea hemoglobinei glicozilate 799 de bolnavi, fat de aceeasi perioad a anului trecut, cnd au beneficiat de efectuarea hemoglobinei glicozilate 2.856 de bolnavi. Din totalul bolnavilor, 40 sunt copii cu vrste ntre 0 si 14 ani iar 1.056 de bolnavi sunt cazuri noi, depistate n primele nou luni ale acestui an”, explic Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, situatia bolnavilor cu diabet zaharat.

Doi medici sau niciunul?

Din pcate, desi numrul bolnavilor este extrem de mare, serviciile medicale de specialitate sunt greu de accesat, mai ales din cauza penuriei de medici specialis ti n diabet si boli de nutritie. La nivelul judetului sunt angajati doar doi astfel de medici. Scriptic. n realitate, doar unul dintre ei lucreaz, cellalt fiind n concediu de maternitate. Realitatea este si mai crud, pentru c nici medicul care a rmas nu poate fi gsit n aceast sptmn, beneficiind de cteva zile de concediu de odihn. „Ca s nu fie probleme cu persoanele care au nevoie de retete, n ambulatoriile din Vaslui, Brlad si Husi am desemnat, din rndul medicilor internisti, medici prescriptori pentru aceste retete”, mai spune directorul DSP Vaslui. n spitale, sarcinile diabetologilor sunt preluate de medicii internisti. Situatia este de compromis, n contextul n care bolnavii, n functie de evolutia bolii, au nevoie de alte scheme de tratament, pe care doar un specialist diabetolog le poate stabili. Singurul lucru bun este c bolnavii nu au probleme n ceea ce priveste medicamentele si testele de monitorizare. Persoanele care sufer de aceast afec- tiune sunt incluse n programul de diabet zaharat, program care face parte din Programele nationale de sntate cu scop curativ, coordonat de Ministerul Snttii si finantat prin Casa Nationala de Asigurri de Sntate. Obiectivele programului prevd preventia secundar a diabetului zaharat prin depistarea precoce a complicat iilor acestuia (inclusiv prin dozarea hemoglobinei glicozilate), tratamentul medicamentos al pacientilor cu diabet zaharat si automonitorizarea bolnavilor cu diabet zaharat insulinotratati. „Prin acest program se deruleaz evaluarea periodic a bolnavilor cu diabet zaharat prin dozarea hemoglobinei glicozilate. Activitatea se deruleaz prin furnizorii de servicii medicale paraclinice aflati n relatie contractual cu casele de asigurri de sntate si prin asigurarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat tip 1, tip 2: insulin si antidiabetice orale. Tot prin acest program se asigur accesul la tratamente speciale, cum sunt pompele de insulin si materiale consumabile, pentru cazurile stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Snttii si, prin farmaciile cu circuit deschis, testele de automonitorizare pentru pacientii tratati cu insulin”, mai spune Mihaela Vlada. Potrivit directorului DSP Vaslui prevenirea aparitiei diabetului se face nc de la vrste fragede, prin respectarea unui regim de viat sntos, fr abuzuri alimentare. Persoanele obeze sunt mai expuse riscului de a face diabet, de aceea specialistul recomand o evaluare periodic a glicemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.