Muzeul cioatelor

Multe din suprafetele forestiere de la nivelul judetului Vaslui exist doar pe hrtie. Predarea pdurilor private n paza ocoalelor silvice a scos la lumin defrisrile masive de arbori din ultimii trei ani. Potrivit datelor Inspectiei Silvice si de Vntoare (ISV) Vaslui, n cursul acestui an, 1.122 de proprietari au predat n paza ocoalelor silvice o suprafat de 665 hectare de pdure. Pagubele constatate cu ocazia controalelor de predare a pdurilor se ridic la suma de peste 1,9 miliarde lei vechi. Mai exact, inspectorii silvici au descoperit c au fost tiati nemarcati 1.071 metri cubi de material lemnos. Grav este faptul c sunt corpuri de pdure n care peste 50% din arbori au fost defrisati ilegal. Dincolo de proprietarii care au luat lemn fr aprobare, majoritatea tierilor ilegale au fost fcute de hotii de lemne.

Paduri fara aparare

n acest an, n judetul Vaslui, circa 9.000 hectare de pdure, aflate n proprietatea a 16.000 de persoane, nu au avut paza asigurat. Toate aceste suprafete au fost retrocedate n perioada 1992-1994 si au dimensiuni de pn la un hectar. n aceste conditii, actiunea de preluare n paz s-a derulat foarte greu, din cauz c vechile semne de hotar nu se mai cunosc. Astfel, fiecare proprietar are obligatia s-si delimiteze individual suprafata detinut n proprietate. Pentru impulsionarea procesului, autoritt ile silvice au luat legtura cu primriile rurale, pentru a ajuta cettenii la stabilirea propriett ilor cu specialistii n cadastru din cadrul primriilor. Ulterior, la solicitarea proprietarilor, ISV Vaslui face predarea efectiv a pdurilor la ocoalele silvice. Ion Drgan, coordonatorul ISV Vaslui, a spus c actiunea este ngreunat de faptul c suprafetele de pdure sunt mici si peste 90% din proprietari au vrsta naintat si se prezint greu la predare. Pn la aceast dat, actiunea de preluare n paz a pdurilor s-a desfsurat foarte bine n comunele Hoceni, Dimitrie Cantemir si Pdureni. O parte din comunele n care actiunea a demarat din luna mai si s-a desfsurat foarte ncet sunt Tanacu, Cozmesti, Delesti, Osesti si Zpodeni.

Paza ieftina

Actiunea de asigurare a pazei pdurilor este prevzut n Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic). Potrivit actului normativ, fiecare persoan are obligatia s asigure paza pdurii din proprietate, cu un ocol silvic autorizat. La nivelul judetului Vaslui, actiunea a nceput n 33 de comune, Solestiul fiind singura comun n care pdurile private au asigurat paza n totalitate. „Facem un apel la primrii si la proprietari s ne ajute s trecem pdurile n paz, pentru c taxele sunt accesibile si nu pot crea probleme. Un rol important n protejarea pdurilor l are si Politia, pentru c atelajele cu lemnele furate tot prin sate trec”, a spus Ion Dragan. Pn la 30 de hectare, asigurarea pazei cost 91 de lei inclusiv TVA, pentru un hectar de pdure pe an, iar la suprafetele peste 30 de hectare, asigurarea pazei cost 71 de lei/hectar.

Furturi de miliarde

Din anul 1991 si pn n prezent, sute de hectare cu vegetatie forestier de pe teritoriul judetului Vaslui au disprut fr urm. De la mic la mare, hotii de lemne s-au orientat spre pdurile particulare, care au fost retrocedate fostilor proprietari. Lsate fr paz si n afar unei exploatri silvice severe, trupuri ntregi de p- dure au fost tiate cu o slb- ticie greu de imaginat. Nu mai putin de 1.500 hectare de pduri au fost afectate de furturi si sustrageri ilegale de arbori, la care au participat att persoanele certate cu legea, ct si proprietarii de drept. n multe zone din judet, densitatea copacilor s-a redus dramatic, de la 100 la cel mult 5 arbori/hectar. Astfel, un volum impresionat de material lemnos, ntre 5.500 si 6.000 de metri cubi, a fost preluat fr respectare normelor legale, valoarea pagubelor inventariate fiind n jur de 20 miliarde de lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.