Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat o campanie de monitorizare a agen- tilor economici si persoanelor fizice care, n perioada imediat urmtoare, vor scoate la vnzare carne de porc. Reducerea riscurilor de mbolnvire a populatiei este unul din principalele obiective ale directiei vasluiene. nc de la nceputul anului, n ntreg judetul, au fost desfsurate ample campanii de vaccinare a porcinelor tocmai pentru a se preveni aparitia unor evenimente nedorite, cum ar fi mboln- virile n mas, n special n perioada srbtorilor de iarn, cnd carnea acestor animale va fi foarte cutat. De asemenea, veterinarii au organizat si campanii pentru asigurarea salubrittii produselor din carne de porc. Au avut loc actiuni de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, care s-au efectuat n special n mediul rural. S-a mai avut n vedere si o serie de actiuni de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si, n acelasi timp, de protect ie a mediului, conform unui program strategic national elaborat de Agentia National Sanitar-Veterinar. Toate acestea, sustin angajatii directiei vasluiene, pentru ca populatiei s i fie pregtite din timp srbtori de iarn ct mai sntoase.
Inspectii si n mediul rural
ntreg personalul DSVSA Vaslui va demara, peste cteva zile, si o ampl campanie de verificare a tuturor circumscriptiilor sanitar-veterinare din judet n care se fac analize la carnea de porc. Actiunea initiat are ca scop verificarea corectitudinii cu care se fac examenele trichineloscopice. Controalele se vor termina la sfrsitul anului, vor avea loc n toate circumscriptiile autorizate si vor fi efectuate de toti cei 39 de inspectori ai institutiei. Pe lng acestia ns, la verificri vor mai participa si toti inspectorii circumscriptiilor sanitar-veterinare de control al alimentelor. Actiunea se va desf- sura practic n fiecare zi, ntruct angajatii directiei vasluiene nu doresc s se mai confrunte cu problemele pe care le-au avut n anii trecuti n ce priveste aparitia cazurilor de trichineloz.