Firmele vasluiene nu renunt la lupt. Pentru a nu iesi de pe piat, n acest an, 151 de societti au solicitat amnarea la plat a datorilor ctre bugetul statului. Suma psuit de ctre Fisc este de peste 410 miliarde de lei vechi. n schimbul clementei, patronii s-au nhmat la o munc titanic: trebuie nu numai s-si relanzese afacerile, ci si s achite debitele acumulate.
Tot mai multe firme vasluiene solicit amnarea pltilor restante ctre bugetul de stat. Desi la nceputul intrrii n executie a Ordonantei nr. 92/2009 agentii economici au fost foarte reticienti s solicite clement din partea statului, n prezent, situatia s-a schimbat radical. Prelungirea recesiunii din economie a determinat societtile s-si asume riscul amnrii la plat. Potrivit datelor Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui, n acest an, 151 de contribuabili au solicitat nlesniri financiare. Suma total amnat de la plat este de 41,38 milioane de lei, din care 33,69 milioane lei debite si 7,69 milioane lei accesorii.
Ghilotina restantelor
Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, spune c, ntr-o criz economic de asemenea dimensiuni, acesta este cel mai bun lucru pe care l poate face Ministerul de Finante. „Eu cred c este un mijloc bun pe care l iau firmele cu amnarea la plat. Cred n ntelepciunea din aceste directii de a psui societtile, urmnd ca apoi s-si achite datoriile”, a precizat Constantin. O sans de reabilitare a afacerilor vor fi investitiile de peste 100 milioane de euro care, n anul viitor, vor demara n judetul Vaslui. Este vorba despre construirea de drumuri, sosele de centur, aductiuni de ap, modernizarea municipiilor Vaslui, Brlad si Husi. „Dac si Guvernul va plti datoriile ctre privati, spre anii 2012 – 2013 se va putea vorbi de o destelenire economic”, a adugat Constantin. Prezentat ca o msur anticriz de impact pentru mediul de afaceri, ordonanta are ca principal obiectiv sustinerea afacerilor afectate de criza economic. Psuirea de la initierea procedurii de executare silit trebuie s ajute la redresarea financiar a firmei, pentru ca, apoi, creantele acumulate s fie onorate. Cu toate acestea, revigorarea firmelor lovite de criz si rambursarea tuturor restantelor bugetare sunt obiective greu de atins.
Clementa pentru sase luni
Pentru a putea intra n grupul pe care autorittile doresc s l protejeze de efectele crizei economico-financiare, societtile trebuie s ndeplineasc mai multe conditii. Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia National de Administrare Fiscal se acord nlesniri sub forma amnrii la plat, n conditiile OUG 92/2009. Amnarea la plat se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate n ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. n cerere, contribuabilii vor indica perioada pentru care se solicit amnarea la plat, care nu poate fi mai mare de 6 luni. Amnarea la plat nu poate depsi data de 20 decembrie a anului fiscal n care se acord. Pentru a beneficia de amnarea la plat a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie s ndeplineasc, cumulativ, urmtoarele conditii: si-au depus toate declaratiile fiscale; nu au nscrise fapte n cazierul fiscal; nu s-a stabilit rspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvent ei, cu modificrile si completrile ulterioare. Cererea contribuabilului se depune la organul fiscal competent si se solutioneaz de acesta, prin decizie, n termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii. Odat cu depunerea cererii de amnare la plat, contribuabilul va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscal, prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amnrii la plat.