In plin sezon rece, sute de elevi din judetul Vaslui merg zilnic la scoal numai pentru a ngheta n bnci. Potrivit sefilor Inspectoratului Scolar, cauzele tin de lipsa banilor pentru achizitionarea combustibilului necesar nclzirii unittilor de nvtmnt si de nentelegerile dintre autorittile locale si directorii de scoli. n orice caz, cei care trag ponoasele, la fel ca n fiecare iarn, sunt elevii.
Cu toate c nc nu am intrat, oficial, n iarn, temperaturile din ultimele zile au sczut suficient de mult nct copiilor s le nghete creioanele n mini. Dac unittile de nvtmnt nu sunt nclzite corespunztor, temperaturile din slile de clas sunt comparabile cu cele de afar. Dac n majoritatea grdinitelor, scolilor si liceelor din mediul urban aceast problem nu exist, n Negresti si n alte cteva comune, cldura este cel mult sufleteasc. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, nici scoala si nici grdinita din Negresti nu beneficiaz n prezent de nclzire. Motivele nu sunt neimplicarea directorilor sau a primarului, ci datoriile foarte mari ctre furnizorii de combustibili, ce dateaz de ani de zile, si din cauza crora a fost sistat livrarea n acest sezon rece.
Harta frigului
„Chiar astzi (ieri, n.r.) am fost nstiintat c, n Negresti, nici la grdinit si nici la scoal nu a fost solutionat problema nclzirii. Am discutat cu directorii, care mi-au spus c sper ca mine (astzi, n.r.) s se rezolve situatia. Probleme mai sunt si n patru localitti din comuna Tutova, unde nici la acest moment nu se d cldur. Este vorba despre Crivesti, Coroiu, Vizureni si Ciortolom. Din ce am aflat, n aceste sate nu sunt lemne pentru sobele din scoli pentru c Tutova nu a vrut s mai aprovizioneze unittile din structur”, ne-a spus profesorul Vasile Ursanu, inspector general adjunct n cadrul ISJ Vaslui. Potrivit acestuia, si n comuna Puiesti sunt ceva probleme n aceast privint, ntruct localittile din subordine nu au lemnele necesare nclzirii. Pentru a nu-i lsa pe copii s nghete n bnci, din centrul de comun sunt livrate lemne cu cruta n localittile respective. „n comuna Ibnesti au o remorc de cioate pe care asistatii sociali de la Legea 416 le sparg pentru a putea fi folosite la nclzire, ns numai pentru centrul de comun. Si la Perieni sunt ceva probleme. Din cte am aflat, acolo au niste vreascuri cu care trebuie s se descurce. Iar n celelalte localitti din mediul rural, unittile dispun de 20-30% din necesarul de combustibil pentru a trece cu bine peste iarn”, a mai spus Ursanu.
Mersul pe jos face piciorul frumos
Dup cum spune si zicala, mersul pe jos este sntos, dar nu lipsit de riscuri. Mai ales dac cei care l practic sunt copii de vrste mici, nevoiti s fac naveta ntre dou localitti rurale, n prag de iarn. Este vorba despre cteva zeci de elevi din localitatea Armsoaia, comuna Pungesti, care sunt nmatriculati la Scoala Ursoaia, comuna Ivnesti. Potrivit inspectorului Ursanu, smbt a fost fcut o sesizare cum c acesti elevi merg, zilnic, pe jos din localitatea de domiciliu pn la cea unde nvat. „Deocamdat acest lucru nu s-a confirmat. Urmeaz ca n zilele urmtoare s vorbesc cu primarii celor dou comune, pentru a vedea dac, ntr-adev r, este asa. Pentru c sesizarea a fost fcut prin telefon si nu pe suport de hrtie, nu avem prea multe informatii. Ni s-a adus la cunostint c elevii din Armsoaia, nmatriculati n Ursoaia, comuna Ivnesti, ar face naveta pe jos din cauza unor nentelegeri cu primarul. O s vedem dac e sau nu adevrat”, a ncheiat inspectorul Ursanu. Potrivit acestuia, n aceast situatie s-ar afla n jur de 20 de copii, care ar trebui s mearg pe jos n jur de 4 kilometri dus-ntors.
Daca esti gospodar cumperi vara carbune de huila din Valea Jiului atunci este ieftin si obtii si subventionare de la guvern.