nghetati bocna, dar… sinceri!

Sinceritatea nu tine de cald. O demonstreaz si faptul c numrul ajutoarelor acordate pentru nclzirea locuintei a sczut cu 50%. Dac n cursul iernii trecute 82.231 de familii au primit ajutoare pentru lemne, n acest an, n liste mai figureaz n jur de 40.000 familii. Cauza pentru care vasluienii nu se mai nghesuie s solicite sprijinul financiar este noua metodologie de acordare, mult mai restrictiv. Pe lng declaratie pe propria rspundere, solicitantul trebuie s anexeze si acte doveditoare. Altfel spus, beneficiarul este obligat s spun adevrul cu privire la venitul pe membru de familie, dar si cu privire la numrul de case, terenuri sau masini detinute.

„Piata” ajutoarelor de nclzire din judetul Vaslui nregistreaz o scdere spectaculoas. Comparativ cu iarna trecut, n sezonul rece 2010 – 2011, numrul ajutoarelor pentru nclzire solicitate a sczut cu circa 50%. Care sunt motivele diminurii dramatice a cererilor de ajutor? Este o ntrebare a crei rspuns a costat, n anii trecuti, zeci de milioane de euro. Cea mai sever cdere a solicitrilor pentru ajutoarele financiare este pentru nclzirea cu lemne. Astfel, dac n sezonul rece 2009-2010 au beneficiat de acest sprijin 82.231 de familii, n acest an, n listele cu cereri figureaz putin peste 40.000 de familii. Un calcul simplu arat c, n acest an, la familiile vasluiene vor ajunge cu aproximativ 1,9 milioane de euro mai putin. O scdere mai mic se nregistreaz la ajutoarele de nclzire pentru gaze naturale si energia termic. Toate aceste diminuri de solicitri vin n conditiile n care plafonul maxim de acordare este acelasi ca anul trecut (615 lei venit pe membru de familie). Din pcate, Inspectia Social, institutia abilitat s controleze activitatea n domeniul asistentei sociale, a fost aproape desfiintat la nivel de judet.

Declaratii de mntuiala

Principala cauz pentru care vasluienii nu au mai luat cu asalt primriile pentru a cere ajutoare este schimbarea modului de acordare a banilor. Pn anul trecut, ajutoarele s-au dat exclusiv n baza declaratiilor pe propria rspundere. n acest an, la cerere trebuie anexate si acte care s justifice cele declarate, masur care a anulat multe dintre intentiile de fraud venite din partea populatiei. O alt cauz a scderii semnificative a numrului de cereri pentru ajutoare ar fi si noile conditii impuse prin lege. Totusi, lund n considerare respectivele criterii, impactul asupra populatiei nu a fost att de mare. Este vorba despre neacordarea de ajutoare pentru familiile care au dou case, o masin cu o putere de peste 1.600 metri cubi, detinerea n proprietate n intravilat a unei curti de peste 2.000 metri ptrati n mediul rural si 1.000 metri ptrati n mediul urban. „Aceast diminuare mare a numrului de familii beneficiare ne poate duce la concluzia c, pn anul trecut, exceptnd ndeplinirea ultimelor conditii impuse, multe familii au primit nejustificat ajutoare pentru nclzire. n baza aprobrii date de primrii, noi solicitm sumele respective ministerului”, a precizat Haralambie Voicu, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui.

5,5 milioane de euro pentru ncalzire

n sezonul rece 2009 – 2010, din aproximativ 167.000 de familii din judetul Vaslui, 98.160 au primit ajutoare pentru nclzire. Un numr de 15.929 de familii au beneficiat de ajutoare pentru nclzire la gaze naturale si energie termic iar 82.231 familii la nclzirea cu lemne. Suma total care a fost achitat n contul ajutoarelor a fost de 23.446.224 lei, adic peste 5,5 milioane de euro. Mai exact, 16.656.194 de lei au fost pltiti pentru ajutoarele de nclzire cu lemne si 6.791.030 lei pentru ajutoarele de nclzire la gaze naturale si energie termic.

Primarul decide!

Pentru sezonul rece 2010-2011 se acord ajutoare pentru nclzire cu lemne, energie termic si lemne, pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. Pentru ajutoarele la lemne, beneficiarii au mers la primrii, unde au solicitat, n baza unei cereri si a unei declaratii pe propria rspundere, ajutorul pentru nclzire. Dup ce primria aprob dosarele, acestea sunt transmise la AJPS, pentru a solicita sumele necesare efecturii pltilor. Banii provin de la bugetul de stat, cu exceptia ajutoarelor acordate beneficiarilor de venit minim garantat, care primesc sumele pentru ajutoare din bugetele locale. Pentru a primi sprijin financiar pe toate cele cinci luni ale sezonului rece, beneficiarii trebuie s depun cererile pn la maxim 30 noiembrie 2010. Comunele n care sunt contabilizate cele mai multe dosare pentru ajutoare sunt Zorleni, Banca si Puscasi, din bani de la bugetul statului, si Iana si Dragomiresti, din bugetul local. Cele mai putine solicit ri de ajutoare provin din comunele Arsura, Blteni si Codesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.