Trei trimestre ct un an ntreg

Datele statistice nregistrate n primele trei trimestre ale acestui an – numrul dosarelor penale, infractiunilor, msurilor de nepermitere a intrrii n tar, traficul de persoane si mijloace de transport etc. – le depsesc pe cele nregistrate n perioada similar a anului trecut. Valorile traficului de persoane si camioane prin PTF Albita n lunile august si septembrie din acest an sunt cele mai mari nregistrate vreodat.

Conform statisticii nregistrate la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontier (IJPF) Vaslui de la nceputul acestui an, majoritatea indicatorilor sunt n crestere comparativ cu datele nregistrate n perioada similar a anului trecut. Din totalul infractiunilor constatate, cele mai multe sunt de trecere ilegal a frontierei de stat si uz de fals la transporturile prin PTF Albita. Dintre bunurile indisponibilizate n PTF Albita, ponderea cea mai mare o reprezint autovehiculele furate, cele folosite n traficul cu bunuri de contraband si tigrile confiscate si abandonate. Motivele pentru care nu li s-a permis intrarea n Romnia a cettenilor strini (conform Regulamentului 562/2006, privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere – Codul Frontierelor Schengen) sunt: nu detineau viz valabil (147); documentele prezentate nu justificau scopul cltoriei (121); nu detineau mijloace de subzistent (32); deps iser termenul de sedere n spatiul UE ntr-o cltorie anterioar (16); nu aveau documente de cltorie valabile sau acestea erau false ori falsificate (5); alte motive (46). Deciziile de nepermitere a iesirii cettenilor romni din tar au fost luate conform Legii 248 din 2005, privind libera circulatie a cettenilor romni n strintate, coroborat cu OUG 102 din 2005, privind libera circulatie a cettenilor UE.

Valori istorice ale traficului

Si traficul de persoane si mijloace de transport prin cele dou puncte de trecere a frontierei (Albita – rutier si Flciu – feroviar) a crescut fat de anul trecut. Valorile traficului de persoane si mijloace de transport prin PTF Albita au fost cele mai mari de la nfiintarea punctului. Cea mai ncrcat lun din acest an a fost august, cnd s-au nregistrat si cei mai multi cltori: 168.711 (intrare – 84.047 si iesire – 84.664), n conditiile n care media lunar din anii anteriori depsea cu greu 60.000 de persoane. Cresterea se datoreaz cettenilor moldoveni care fie s-au ntors din strintate, fie pleac n concediu n trile UE. De asemenea, n luna septembrie din acest an s-a nregistrat si recordul n privinta traficului de camioane de la nfiintarea PTF Albita: 10.236 (intrare – 5.099, iesire – 5.137). Media lunar din ultimii ani a traficului de camioane este aproximativ 7.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.