Unde ne sunt absolventii?!

Actiunea, care s-a desfsurat vineri, 24 septembrie, simultan, n Vaslui, Brlad si Husi, a fost organizat de Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui, ncepnd cu ora 09.00. ntlnirea tte--tte dintre agentii economici din localittile mentionate si tinerii doritori de un loc de munc a fost, n cele mai multe cazuri, de foarte scurt durat, asta si pentru c fostii elevi au venit mpinsi mai mult de curiozitate dect de dorinta de a-si gsi un loc de munc. Nici n tabra angajatorilor lucrurile nu au stat foarte bine: au fost contactati aproape 1.000 de agenti economici din ntreg judetul, dar nu au rspuns dect 40 de firme, oferind 162 locuri de munc, cu 40% mai putine dect n 2009. Si este si de nteles de ce oferta locurilor de munc s-a subtiat. Multe dintre firmele care anul trecut nc rezistau pe piat si au participat la actiunea organizat de AJOFM Vaslui sunt acum falimentare. Nici tinerii crora li s-a adresat actiunea nu s-au artat prea interesati. n cele cteva ore ale bursei nu au participat dect 875 de persoane, din care 605 din rndul absolventilor. n conditiile n care, n aceast var au absolvit un liceu peste 4.000 de tineri, numrul este extrem de redus. Ct despre ceilalti 270 de participanti, acestia sunt liceeni n an terminal la grupurile scolare sau scolile de arte si meserii din tot judetul, dar si persoane disponibilizate n ultimele luni. Motivul pentru care au fost invitati liceenii a fost intentia de informare a acestora cu privire la serviciile de care vor putea beneficia dar si pentru a le stimula participarea la un interviu n vederea angajrii. Pentru c i-au impresionat pe angajatorii prezenti la burs, 202 tineri au fost selectionati pentru interviuri sau probe de lucru, iar trei au fost angajati pe loc. n alt ordine de idei, nici meseriile oferite nu au fost prea atractive, doar un mic procentaj adresndu-se celor cu studii superioare. Este vorba despre cteva posturi de inginer electrotehnist, inginer mecanic, inginer agronom, economist sau consilier juridic. n rest, oferta locurilor de munc a fost… variat ca de obicei. Participantii au avut de ales ntre vesnicele posturi de confectioner, vnztor, brutar, osptar, patiser, cofetar, coafez, manichiurist, sofer taxi sau tmplar universal. La aceast burs, au rspuns cererii noastre 40 de firme din ntreg judetul, cu un total de 162 de locuri de munc, dintre care doar zece pentru absolventii de studii superioare. La Vaslui au fost oferite 72 de posturi, la Brlad, 44, si la Husi, 46 de posturi. Prin initiativa noastr am dorit s oferim posibilitatea celor doi actori de pe piata fortei de munc, solicitanti si ofertanti de locuri de munc, de a se ntlni pe un teren neutru. n acest sens, multumim tuturor agentilor economici pentru sprijinul acordat demersului initiat de AJOFM Vaslui de a veni cu solutii concrete, reale pentru persoanele aflate n cutarea unui loc de munc, a declarat , directorul coordonator al AJOFM Vaslui.

2 COMENTARII

  1. Tinerii? La mama acasa! Doar n-o sa se umileasca pe salarii de 100 de euro. Si cata bataie de joc pentru banii astia nenorociti. Mai bine stau acasa, decat in campul muncii unde nu esti respectat. Vedeti angajatorii care nu te platesc cate 3 luni, mizeriile naibii! Stai ca prostul la mana unui patron analfabet si candva mucos taran. Nu va mai intrebati tamp unde-s tinerii. Ar face bine sa plece-n lume, decat in tara asta si n acest oras de nimic. Ce patroni avem aici? LA telefonie mobila, confectii, covrigi si doi rulmenti???!! Astea-s marile voastre locuri de munca? sa vin sa candidez la coafeza, cand am studii superioare? Sa vand covrigi cand am pregatire in alt domeniu? PATETIC.

  2. Ce sa caute tinerii, la aceste burse ? Sa se angajeze pe salarii de nimic, si sa vada ca nu le ajung banii, pt. ca toate sunt scumpe. Daca e vreme de criza, de ce..Doamne iarta-ma, nu se ieftinesc si utilitatile si alimentele. Cum vine asta. Criza, criza dar sa o stie toata lumea, nu doar „pleava”, cum ni se spune… Pana la urma”pleava”-clasa asta muncitoare, aduce bani la bugetul tarii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.