Pe dealurile de la Mzati umblau, odat, strmosii asinilor si ai bivolilor, iar n lunca Prutului, pe lng Flciu, psteau n liniste strmosii bourilor, zimbrilor sau ai bizonilor si mamuti. Acum cteva zile, un craniu de bison, cu o vechime de maximum 30.000 de ani, a fost scos la lumina zilei de ctre specialistii Muzeului „Vasile Prvan” din Brlad. Tot atunci s-a determinat si o alt fosil gsit n zon: din scheletul unui mamut. Descoperirile vin la foarte scurt timp de la momentul n care paleontologii s-au pronuntat asupra zcmntului fosilifer urias de la Flciu.
Toate fosilele descoperite n ultimele sptmni de ctre specialistii Muzeului „Vasile Prvan” din Brlad vorbesc fr echivoc despre existenta unei savane preistorice n sudul judetului, n special n bazinul rului Prut. Ultima dintre acestea ns demonstreaz, dac mai era nevoie, c aici a existat, cu zeci de mii de ani n urm, o savan cu o faun extrem de bogat. Important a descoperirii unui craniu de bison si a unui fragment osos de dimensiuni mari dintr-un mamut este dat de faptul c alte fosile apartinnd acestei specii nu au mai vzut lumina zilei din 1910. Atunci s-au mai descoperit fosile similare n Rezervatia paleontologic „Nisipria Hulubt”, aflat n partea de nord a municipiului Vaslui, pe terasa inferioar din versantul drept al rului Vaslui. Suprafata destinat cercetrilor si studiilor este, n aceast zon, de 670 metri ptrati. Exploatarea nisipului a nceput n anul 1890, dar abia n anul 1910 cercetrile au evidentiat faptul c zcmntul fosilifer este unul dintre cele mai bogate din Romnia, stabilindu-se faptul c acesta dateaz din pleistocenul superior. Printre mamiferele identificate n „Nisipria Hulubt” la acea vreme s-au gsit Elephas primigenius (elefant pros, mamut, contemporan cu omul preistoric), Rhinoceros trichorhimus (rinocerul tricorn), Bos primigenius (bourul), Bison priscus (bizonul) sau Mega(lo)ceros eurycer(o)us (cerb/caprioar urias()).
Flciul nu se dezminte
De vrst cuaternar, era neozoic, craniul de bizon, mamifer contemporan cu mamutul, rinocerul tricorn, bourul, bizonul si cerbul urias, a fost gsit n aceeasi zon n care a vzut lumina zilei, acum aproape dou sptmni, o important fosil dintr-un mamut. Bisonul face parte din Familia Bovidae, este nrudit direct cu strmosii vacilor si ai bivolilor si avea o anvergur la coarne de circa 120 centrimetri. „Este demonstrat astfel c n zona Flciului au vietuit multe specii preistorice, specifice climei de savan. Deocamdat, vorbim despe existenta unor fosile de mamut si bison, dar si despre unele fosile ce apartin strmosului rinocerului. Trebuie spus c starea foarte bun n care am gsit craniul de bison ne face s credem c n zon ar putea exista un adevrat zcmnt fosilifer, foarte bogat si neexploatat nc”, ne-a declarat drd. ing. geolog Daniel Bejan. Cele dou fosile au fost introduse n patrimoniul muzeului din Brlad, unde urmeaz a fi supuse unor expertize amnuntite pentru a putea fi determinate cu exactitate. Trebuie spus c zcmntul fosilifer este cel putin la fel de important precum cel de la Mnzati, comuna Ibnesti, acolo unde n august s-a gsit fosile apartinnd Familiei Bovinae (din care fac parte strmosii vacii si ai bivolitei), Subfamiliei Antilopinae, genul Gazella si familiei Equidae (animale slbatice sau domestice, incluznd zebra si asinii, precum si produsii rezultati din mperecherea acestora).