Fostii salariati de la SC Mecanica SA Vaslui dau n judecata Casa Judeteana de Pensii Vaslui, solicitnd reconoasterea adeverintelor privind ncadrarea ntr-o grupa de munca. Prin validarea adeverintelor care le-au fost eliberate n anul 2000, fostii salariati doresc pensionarea pentru limita de vrsta. Din nefericire, adeverintele nu sunt completate corect, iar salariatii pierd proces dupa proces. Situatia lor este cu att mai dificila cu ct masura pensionarii anticipate, care reprezenta o solutie avantajoasa, a fost suspendata.
Fostii salariati de la SC Mecanica SA Vaslui au nceput s piard n justitie ncadrarea n grupele de munc. Pn la aceast dat, trei persoane au pierdut deja procesele intentate Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui. Alte patru persoane au naintate documenta- tiile n instant pentru aceeasi spe- t, desi rezultatul este previzibil. De altfel, soarta fostilor angajati de la Mecanica Vaslui este extrem de complicat si nefavorabil acestora. n anul 2000, SC Mecanica SA Vaslui a eliberat salariatilor adeverint e privind ncadrarea n grupa a II-a, n vederea pensionrii. Cei nscuti n anii 1950 si 1951 au nceput s se prezinte la CJP Vaslui pentru a solicita pensionarea pentru limit de vrst, cu considerarea reducerilor vrstei standard de pensionare datorate grupei de munc. Din nefericire, adeverintele eliberate de SC Mecanica nu sunt complete. n primul rnd, nu se precizeaz cu exactitate meseria exercitat de respectivul salariat si nici punctul din Ordinul nr. 50/1990 n care s-ar ncadra. Din aceste cauze, CJP Vaslui nu poate valorifica respectivele adeverinte si, pe cale de consecint, cererile de pensionare sunt respinse. Drept rspuns, petitionarii actioneaz n justitie CJP Vaslui, ns nici aici nu au cstig de cauz, deoarece adeverintele nu sunt completate corect! Situatia salariatilor este cu att mai stranie cu ct n carnetele de munc scrie c au primit spor pentru conditii grele de munc, dar nu pot beneficia si de grupe de munc.
ABC-ul adeverintelor
CJP Vaslui aduce la cunostinta angajatorilor sau detintorilor de arhive importanta eliberrii corecte a adeverintelor, prin care se atest activitatea n locuri de munc ncadrate n grupele I si/sau II-a de munc, pentru persoanele care urmeaz a iesi la pensie. Grupele de munc superioare I si II trebuie completate conform dispozitiilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, pentru perioada lucrat dup data de 18 martie 1969, pn la data de 1 aprilie 2001. n cazul n care grupele de munc superioare nu sunt cuprinse n carnetul de munc, atunci fiecare angajator sau detintor de arhive trebuie s elibereze adeverinte tip care respect acest ordin. Adeverinta completeaz un carnet de munc si, n lipsa datelor, aceasta nu poate fi valorificat n calculul pensiei, a declarat Vasilica Robu, director coordonator adjunct al CJP Vaslui. Punctele forte ale Ordinului nr. 590/2008 sunt nominalizarea si temeiul legal. Nominalizarea trebuie s cuprind proces-verbal, decizie, tabel, hotrrea Consiliului de Administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor ncadrate n grupe superioare de munc, pontajele lunare. La acestea nu trebuie s lipseasc nici temeiul juridic al ncadrrii n grupe de munc, alturi de nominalizarea efectuat prin actul normativ care, anterior datei de 1 aprilie 2001, a constituit cadrul legal pentru ncadrarea n grupe superioare de munc. De asemenea, nu trebuie s lipseasc nici mention rile privind constituirea si achitarea CAS-ului.