Din totalul de 14 de medici, 32 de asistenti medicali si 16 personal auxiliar solicitati de conducerea Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad pentru sectiile n care se nregistreaz cele mai mari deficite, Ministerul Snttii a aprobat doar cinci medici. Doar att, n conditiile n care medicii cu vechime depun cereri pentru plecarea n strintate.
Ca urmare a problemelor aprute n sistemul sanitar din ntreaga tar, cauzate de insuficienta personalului, ministrul Snttii, Czeke Attila, a hotrt, pe 9 septembrie, deblocarea posturilor. n cadrul unui comunicat de pres, acesta a precizat c, la nivel na- tional, se va organiza concurs pentru circa 3.000 de medici si asistenti medicali pentru sectiile cu cel mai mare deficit. Pentru a se putea realiza o evident ct mai exact a necesarului din fiecare spital, conducerea fiecrei unitti medicale cu paturi trebuia s trimit, pn sptmna trecut, numrul de medici si asistenti medicali de care are nevoie ct mai urgent. Pentru Spitalul Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad au fost solicitati 14 medici, 32 asistenti medicali si 16 persoane pentru a completa gaura din personalul auxiliar. La fel ca si n ultimii ani, sectiile cu nevoia cea mai stringent de personal sunt Anestezie si Terapie Intensiv, Compartimentul de Primire Urgent e, Laborator, Radiologie si Imagistic Medical, Neonatologie, Endocrinologie, Diabet zaharat/ Nutritie si Boli metabolice, Interne, Nefrologie, Oncologie, Urologie, Boli Infectioase, Reumatologie, Ortopedie-Traumatologie. Din pcate, pn acum, rspunsul Ministerului a venit numai n legtur cu medicii pentru care s-ar putea organiza concurs si numai pentru un total de cinci. n situatia fcut de noi si trimis Ministerului, am solicitat medici pentru Terapie Intensiv, Neonatologie, Compartimentul de Primire Urgente, Ortopedie – Traumatologie, Dermatologie si Obstetric, n total 14 medici. Deocamdat ni s-a aprobat cererea pentru cinci dintre ei, dar sperm s ni se rspund afirmativ si la cererea legat de asistentii medicali de care avem nevoie. Cum la Dermatologie si la Ortopedie avem medici angajati pentru o perioad determinat, avem nevoie ct mai urgent de medici care s ocupe posturile deblocate, ne-a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului.
Plecrile continua
n timp ce conducerea unittii face eforturi disperate s-si completeze organigrama pentru a putea functiona normal, unii dintre medicii cu experient caut s plece n strintate. Iar situat ia se datoreaz nu numai conditiilor de lucru tot mai precare din Romnia si a numeroaselor scandaluri n care sunt implicat i medicii, ci si reducerilor salariale cu 25%. Potrivit managerului interimar, medicul Viorel Petcu, pn acum au fost primite cererile a doi astfel de medici, ns pn la organizarea concursului pentru ocuparea posturilor deblocate lucrurile pot deveni dea dreptul dramatice. Mai ales c si o parte dintre asistentii medicali din spital asteapt un rspuns la cererea de angajare n spitale din alte state europene. Medicul chirurg Sebastian Doniga a solicitat, ncepnd cu 1 octombrie, cinci luni si jumtate de concediu pentru a efectua un stagiu de pregtire de nivel II pentru laparoscopie n Belgia. Si medicul Terchi, de la Compartimentul Primire Urgente, c vrea s plece n Franta. Dup prerea mea, nu se merit s pleci n strin tate pentru un salariu mai mare cu doar 1.000 de euro, dar fiecare face asa cum crede de cuviint, ne-a spus managerul Petcu. n acest ritm, nu este exclus ca si calitatea actului medical s aib de suferit iar bolnavii s caute asistent medical n spitale din alte localitti. Mai ales c, potrivit sindicalistilor, noul proiect al Legii Salarizrii Unitare ar umbla si mai mult la lefuri, consecinta imediat fiind emigrarea n grup a medicilor si a asistentilor.
„Dup prerea mea, nu se merit s pleci n strin tate pentru un salariu mai mare cu doar 1.000 de euro, dar fiecare face asa cum crede de cuviint, ne-a spus managerul Petcu”????????.oauuu…