De la nceputul acestui an, 48 de copii au avut nevoie de sustinere din partea serviciilor de protectie a copilului, pentru c printii, uneori mame singure, fr niciun sprijin, nu au mai avut posibilitti financiare pentru a-i creste. Pentru unii copii se cere protectie chiar din primele zile de viat, chiar nainte ca mama s plece din spital. Aici, srcia copiilor si a familiilor se simte mai acut, uneori cptnd proportii impresionante.
Srcia i-a determinat pe printi s cear sprijin acolo unde au stiut c pot gsi, acolo unde au stiu c micutii vor primi nu numai o hran corespunztoare vrstei lor, dar si conditii civilizate de viat si o educatie pe msur. „Desi Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui ofer o palet variat de servicii cu scopul de a preveni separarea copiilor de mediul familial, contextul economic actual a determinat ca un numr de 48 de copii s fie preluati din familie, la solicitarea printilor, ntruct nu detin resurse financiare necesare cresterii, ngrijirii si educrii acestora. n toate aceste situatii, au fost stabilite msuri de protectie special pentru copii, dup cum urmeaz: 23 au fost plasati la asistenti maternali profesionisti, 15 la rude, 8 la alte familii sau persoane, iar doi au fost institutionalizat i n centre de plasament. n ciuda faptului c o mare parte din printii acestor copii consider sprijinul oferit de institutia noastr n interesul copiilor ca pe o alternativ temporar la ngrijirea acestora, situatia familial se amelioreaz cu mare dificultate, fapt ce determin mentinerea msurilor de protectie instituite pentru copii”, a precizat Irina Cmpeanu, purttorul de cuvnt al DGASPC Vaslui. mbucurtor este ns faptul c, comparativ cu aceeasi perioad a anului precedent, numrul solicitrilor de acest gen este diminuat, n sensul c, la finele lunii iunie 2009, DGASPC Vaslui nregistra 81 de copii n situatia mentionat.
Srcia, o obisnuint
Multi dintre copii sunt abandonati n spitalele judetului. Oricum, n sectiile de neonatologie si de pediatrie srcia iese n evident. Oricnd personalul medical de aici poate s spun ct de multe sunt femeile care dau viat unui copil fr ca n tot timpul n care stau la spital s le viziteze cineva, s le aduc o floare sau s le ntrebe cum se simt, dac au nevoie de ceva. Mai mult, unele dintre ele, femeile de la tar, asteapt zile ntregi pn cnd cineva din familie face rost de cei ctiva bnuti necesari pentru a lua acas mama si copilul. „Srcia a devenit o obisnuint, nu un lucru senzational. Srbtoare este cnd vezi cte o mmic fericit, nconjurat de familie si prieteni”, ne mrturiseste un cadru medical. Un al medic ne povesteste despre copii crora printii nu au bani s le cumpere nici mcar pijamale sau o pereche de papucei. „Nu am s uit niciodat cum un bietel internat i-a oferit mncarea din spital tatlui su, care l nsotise: „Mnnc tu tat, mie nu mi-e foame”. Si tatl a mncat. Nici nu pot s v povestesc ct de tare m-a impresionat acea scen. Stiu c atunci m-am ntrebat ct de flmnd poate s fie un om ca s mnnce mncarea din spital a copilului”, nea povestit dr. Augustin Ilies. Iar dac acum numrul familiilor srace este mare, n viitorul apropiat se anunt o situatie si mai grav. Potrivit unui raport al Bncii Mondiale, pn la sfrsitul anului, n Romnia vor exista 1,5 miloane de persoane srace. Datorit crizei economice, rata srciei va creste de la 5,7% la 7,4%. Potrivit Bncii Mondiale, intr n categoria celor care triesc n conditii de srcie absolut persoanele care au un venit de cel mult trei dolari pe zi. n Romnia, cele mai multe astfel de persoane sunt n mediul rural, iar Moldova si Oltenia sunt regiunile cu cele mai srace familii, la polul opus aflanduse capitala trii. Din cei 1,5 milioane de sraci, 43% sunt copii, cu vrste ntre 0 – 14 ani.