nghesuiala mare la autorizarea sanitara de functionare a scolilor

Cu dou sptmni nainte de nceputul de an scolar, directorii de scoli din mediul rural au dat nval la Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui, pentru a ridica declaratiile pe proprie rspundere necesare autorizrii sanitare. Cei din mediul urban nu au astfel de probleme, toate unittile scolare din orase fiind autorizate din timp.

„n ultimele zile a fost o invazie, dac pot s spun asa, de directori de scoli din mediul rural care au venit s ia declaratii. Probabil c n aceast sptmn le vor aduce completate, dup care inspectorii din cadrul DSP vor verifica veridicitatea celor declarate si vor emite autorizatiile. Oricum, este prea devreme ca s spunem acum un numr de scoli autorizate, pentru c marea majoritate au ca termen de efectuare a lucrrilor sfrsitul lunii august, iar noi nu emitem autorizatiile pn cnd nu se finalizeaz aceste lucrri”, ne-a declarat o surs din cadrul DSP Vaslui. Chiar dac o parte dintre directorii de scoli pregtesc acum dosarele de avizare, multi spun c situatia e neschimbat fat de anul trecut si recunosc c fac demersuri inutile fiindc oricum nu vor obtine autorizatii. „Se stie c autorittile locale sunt cele care se ocup de investitii n scoli. Dac n ceea ce priveste igienizarea si reparatiile minore s-au mai gsit bani, bugetele reduse ale primriilor nu au permis si investitii mai mari. De exemplu, n comuna noastr sunt cinci scoli si dou grdinite. Una din scoli si una din grdinite nici nu au avut si nici nu vor avea probabil autorizare din cauza spatiului n care functioneaz”, ne-a spus un director coordonator dintr-o comun vasluian. Autorizatia pe care o emite Directia de Sntate Public (DSP) are valabilitate de un an. Principalele cauze pentru care anul trecut zeci de scoli nu au primit autorizatie sanitar au fost lipsa apei curente si grupurile sanitare deteriorate. Anul acesta, situatia este identic. Mai mult, mai exist nc scoli n care peretii stau s cad, iar autorittile locale spun c nu au avut si nici nu au bani pentru consolidri. Oricum, primarii trebuie s fac fat criticilor doar dou luni, pentru c, o spune experienta anilor trecuti, ncepnd din octombrie, toate neajunsurile sunt ignorate, de parc nici nu ar fi existat vreodat.

1 COMENTARIU

  1. Autorizatiile sanitare au termen acum nelimitat.Autorizatiile sanitare isi pierd valabilitatea in momentul in care s-au adus modificari in acea unitate .Cititi ord.MS din 2009, nu dezinformati directorii de unitati, informativa inainte de a scrie un articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.