Apele rului Prut continu s ameninte granitele judetului Vaslui. Pentru moment, viitura asteptat cu sufletul la gur de locuitorii de pe Valea Prutului a fost „amnat”. Totusi, specialistii estimeaz c, cel trziu pn vineri, debitele crescute vor forta digurile de aprare. Cum localizarea n timp este incert, cettenii judetului au parte de un suspans prelungit nedorit. n acelasi timp, ploile au produs pagube imense culturilor agricole. Bilantul este dezolant: combinele nu pot treiera, grul ncolteste, rapita se scutur, zeci de hectare sunt inundate.
Chiar dac cotele apelor au mai sczut putin, riscul de inundatii rmne crescut. Ieri, n punctul Drnceni, de la intrarea n judetul Vaslui, cota atins de ru era de 700 centimetri. Potrivit specialis tilor, msurtoare de la nceputul sptmnii era mai mare cu doi centimetri, comparativ cu cea atins n anul 2008. Ieri dup-amiaz, debitul rului era de 651 metri cubi/secund (mc/s). Hidrologii estimeaz c vrful viiturii va ajunge pe teritoriul judetului Vaslui n zilele de 9 sau 10 iulie, dar este posibil ca debitul crescut s ajung si mai devreme. Pentru acest interval de timp, este prognozat o cot a apei de 734 centimetri, n timp ce debitul apelor va creste la 740 mc/s. n conditiile n care digurile de aprare sunt construite s reziste pentru un debit de peste 900 mc/s, autorittile sustin c nu exist nici un pericol de inundatii. „Toate comitetele de urgent locale sunt n alert. Exist pregtiti 1.000 de saci, folie, material geotextil, pentru a se interveni n caz de fort major. De-a lungul rului, cele 13 echipe de specialisti continu s monitorizeze cu atentie evolutia situatiei apelor. Pentru moment, nu sunt nici un fel de probleme”, a spus Nicu Vrlan, purttor de cuvnt la Prefectura Vaslui.
Ploile distrug cerealele
Ploile din ultimele sptmni fac prpd n agricultura vasluian. Culturile de toamn (grul si rapita) sunt cele mai afectate de umiditate excesiv. n cazul grului, s-a declansat fenomenul de ncoltire la culturile care au fost semnate la nceputul perioadei optime. Dac, n unele cazuri, 10% din boabele dintr-un spic au nceput deja s ncolteasc, pentru alte parcele fermierii sustin c 20% din boabe au ncoltit. Grav este faptul c, n conditiile n care pentru urmtoarele zile avertizrile meteo anunt ploi, fenomenul tinde s se generalizeze. Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui, inundatiile au afectat 35,5 hectare de terenuri arabile, pierderile nregistrate fiind de 28.590 lei. Pagube mai nsemnate au provocat ploile abundente de lung durat, ploile torentiale si grindina. Astfel, din cauza acestor fenomene meteo extreme, au fost calamitate 6.274 hectare de teren arabil. Cu un grad de dunare de peste 50% sunt 2.722 hectare, iar sub 50% sunt 3.552 hectare. Pagubele contabilizate de fermierii din teritoriu se ridic la suma de 6.272.057 lei. La culturile calamitate peste 50% revin pierderi de 4.336.600 lei, iar la cele calamitate sub 50% 1.935.457 lei. Au fost afectate 4.141 hectare de gru, 1.093 hectare de rapit, 500 hectare de porumb, 112 hectare de orz, 100 hectare de ovz, 15 hectare orzoaic de toamn, 80 hectare orzoic de prim var, 46 hectare de secar, 95 hectare de coliandru, 50 hectare de lucern etc.